Procurori anticorupție și auditori americani efectuează cercetări în legătură cu tranzacții "misterioase" prin care suma de un miliard de dolari a "dispărut", o situație stânjenitoare pentru Republica Moldova, cea mai săracă țară din Europa care dorește să adere la UE, relatează site-ul Business Recorder, potrivit Mediafax. In Republica Moldova, PIB a fost de aproximativ 8,1 miliarde dolari în 2014.

Potrivit surselor citate, scandalul amenință să destabilizeze sistemul bancar al fostei republici sovietice cu 3,5 milioane de locuitori, suma însemnând "foarte mult" pentru acest stat sărac. Cazul dispariției miliardului a ieșit la iveală după ce Banca Centrală a Republicii Moldova a descoperit că trei bănci au acordat împrumuturi în valoare totală de un miliard, reprezentând 15% din PIB-ul țării.Instituțiile financiare respective, Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, dețin aproape o treime din activele bancare ale țării, inclusiv bani pentru plata pensiilor - relatează Mediafax.

Tranzacțiile par că au fost efectuate în decurs de câteva zile, chiar înaintea alegerilor parlamentare de la sfârșitul lui noiembrie, iar cei care au primit fondurile nu au fost identificați, banii par să fi "dispărut" - scrie Mediafax.ro.

Publicația Business Recorder îl citează pe Pirkka Tapiola, reprezentantul Uniunii Europene în Republica Moldova, care spune: "Nu pot să îmi explic cum poate fi furată o sumă atât de mare de bani dintr-o țară atât de mică."

Potrivit unui raport parlamentar, citat de publicația moldovenească Jurnal, o parte din bani ar fi fost transferată către patru bănci rusești. Liderul opoziției socialiste Igor Dodon bănuiește că banii au ajuns în conturile unor firme off-shore, unde s-a pierdut urma. „Banii au fost dați știindu-se că nu vor fi rambursați niciodată", a declarat Dodon pentru AFP.

Linkuri

Business Recorder.com: $1bn disappears -- and Moldova looks for answers

Mediafax Caz incredibil în Republica Moldova

Jurnal.md Presa internațională: Miliardul de dolari furat din Moldova - o rușine pentru cea mai săracă țară din Europa

Bugetul Republicii Moldova