Vicecancelarul austriac Heinz-Christian Strache și-a anunțat sâmbătă demisia din guvern, în urma difuzării unei înregistrări video compromițătoare. Mii de austrieci s-au adunat în fața sediului guvernului pentru a cere alegeri anticipate.

UPDATE

Sebastian Kurz a anunțat retragerea formațiunii sale ÖVP de la guvernare. El i-a cerut președintelui Austriei, Alexander Van der Bellen, alegeri anticipate. 

Potrivit Deutsche Welle, cel mai probabil, scrutinul va avea loc în septembrie.

Kurz a declarat că ÖVP a îndeplinit multe dintre promisiunile din campanie cu ajutorul formațiunii de extremă dreapta condusă de Strache, dar ultimele evenimente au umplut paharul. 

Cancelarul a mai amintit și de scandalurile cu tentă antisemită declanșate de FPÖ, care au fost ”greu de înghițit”. Totodată, el a acuzat partidul extremist că aduce prejudicii eforturilor sale de a face o treabă bună pentru Austria. 

"Țara noastră nu are nevoie de asta. Nu sunt în politică pentru a ține cu dinții de acest post...ci pentru a lucra pentru frumoasa noastră țară".

+++

Cancelarul austriac, Sebastian Kurz, urmează să susțină o conferință de presă în cursul serii.

Heinz-Christian Strache e președintele formațiunii de extremă dreapta Partidul Libertății (FPÖ), care face parte din coaliția de guvernământ. 

Scandalul a izbucnit după ce două publicații germane, Der Spiegel și Süddeutsche Zeitung, au difuzat vineri seara o înregistrare video în care Heinz Christian-Strache pare să ofere, în schimbul susținerii politice, contracte în infrastructură unei femei care a pretins că e nepoata unui oligarh rus. Înregistrarea a fost făcută în 2017, în stațiunea Ibiza din Spania.

În conferința de presă în care și-a anunțat demisia, Strache a recunoscut întâlnirea, dar a negat că ar fi comis ceva rău, invocând în apărarea sa cantitatea mare de alcool consumată. 

La discuție a luat parte și unul dintre colaboratorii săi apropiați, Johann Gudenus, actualul lider al grupului parlamentar al FPÖ.


Mii de austrieci s-au adunat sâmbătă în fața sediului Guvernului pentru a cere alegeri anticipate. 

Partidul Socialist (SPÖ) a calificat faptele sale drept "cel mai mare scandal" din ultimii 50 de ani, iar formațiunea liberală NEOS a susținut sunt "inevitabile" alegeri.