#EuropeanParliamentAlegerile europarlamentare 2019: Europa, încotro?/Temele interne vor domina campania
EURACTIV România, cu sprijinul Parlamentului European, DG Comunicare, a organizat vineri, o dezbatere despre importanța alegerilor europarlamentare din 2019, temele de campanie și viitorul Europei.
LIVE TEXT:
Marian-Jean Marinescu:
- dintre toate instituțiile, Parlamentul e ”cel mai european”, sunt diferite partide, nu există majoritatea, ea trebuie creată la fiecare vot: uneori e PPE-socialiști, alteori e PPE-ALDE.
- am mari dubii privind capacitatea de negociere a unor miniștri români în contextul Președinției române a Consiliului UE.
- alegerile de anul viitor vor fi diferite de cele precedente, s-au întâmplat multe lucruri: Brexit, Catalonia, Italia, Grecia, a crescut populismul foarte mult peste tot, a fost criza migrației, presiunea Rusiei și a SUA, în sensuri diferite, plus progresul tehnologic.
- în foarte multe state se va discuta despre teme europene, în altele, inclusiv în România, vom discuta teme naționale.
- există pericolul foarte mare de a crește populismul, pentru prima dată s-ar putea ca popularii și socialiștii să nu mai poată face majoritate în PE.
- va conta foarte mult dacă vom avea buget sau nu înainte de alegeri.
- populiștii vor spune că PE nu a fost în stare să adopte un buget, dacă nu va exista un buget înainte de mai 2019. În plus, va fi prost pentru Uniune deoarece va funcționa în 2021-2022 fără buget.
- migrația va fi tema principală în unele țări: Germania, Grecia, Italia, poate Ungaria, în alte state va fi corupția - România, în altele terorismul - Franța, Spania, iar viitorul economic și instituțional al Uniunii - mai pe la sfârșit.
- populiștii vor merge pe varianta ”facem tot, dar n-avem soluții”.
- cred că în România vom discuta mai mult despre corupție, justiție, mai puțin despre economie.
- în politică nu mai intră oameni care au ceva de spus, și la noi, și în altă parte: Dăncilă, Berlusconi, Cameron, Tsipras, Renzi. Dacă vrem să avem politici bune, trebuie să avem și oameni buni.
Cătălin Ivan:
- temele vor fi preponderent naționale și naționale în context european cel mult.
- ce teme vor fi discutate: corupția, ar trebui să fie migrarea românilor
- mi-e greu să-mi dau seama cum vor arăta familiile europene, sunt fel și fel de mișcări, pentru S&D, plecarea lui Renzi către mișcarea anunțată de Macron și Verhofstadt ar fi o lovitură.
- partide nu neapărat eurofobe, dar care vor o altfel de construcție europeană, vor lua avânt, probabil că vor forma un grup politic.
- am făcut aderarea pe fugă, n-am avut un proiect european, Adrian Năstase a grăbit aderarea pentru că avea nevoie să pună ceva pe masă pentru prezidențiale.
- concret, care sunt prioritățile României, asta ar trebui dezbătut.
Claudiu Tufiș:
- corupție, anticorupție, discuțiile despre referendumul pentru familie și rezultatul său vor continua
- ultimul Eurobametru, din martie, arată că inegalitățile sociale, migrația și șomajul sunt în topul preocupărilor europenilor. În România, inegalitățile sunt abia pe locul trei, e o temă pe care o auzim destul de rar la noi.
- cu siguranță vom merge pe teme naționale, pe lângă cele enumerate înainte, eu aș adăuga și referendumul.
- vor fi presiuni externe - din partea Rusiei - și interne: relația UE cu Polonia, Ungaria și, mai nou, cu România.
+++
Eurodeputații Marian-Jean Marinescu (PNL) și Cătălin Ivan (neafiliat), și conferențiarul universitar Claudiu Tufiș, prodecan al Facultății de Științe Politice, Universitatea București, vor vorbi despre temele majore ale alegerilor europarlamentare din 2019, rolul mass-media în acest context, dar și despre Președinția României la Consiliul UE, în timpul căreia va avea loc scrutinul european.
Dezbaterea va avea loc între orele 10:00 - 13:00 în Sala de conferințe a Biroului de Informare al Parlamentului European în România, etaj 1, str. Vasile Lascăr nr. 31, București, și va fi moderată de Cristian Pantazi, jurnalist la G4 Media.
Evenimentul va fi transmis LIVE VIDEO pe pagina Facebook EURACTIV.ro și pe site-ul EURACTIV.ro, începând cu ora 10:30.
Potrivit unui studiu al European Parliamentary Research Service/Europol, 80% dintre cetățenii europeni doresc ca Uniunea Europeană să se implice mai mult în combaterea terorismului și a migrației ilegale. Reducerea șomajului, creșterea economică, nevoia de investiții reprezintă de asemenea preocupări constante la nivelul factorului politic, precum și la nivel cetățenesc, în Uniunea Europeană.
Parlamentul European joacă un rol proeminent, din ce în ce mai activ cu privire la aceste teme. Creșterea oportunităților pe piața muncii, în special în rândul tinerilor, este de asemenea în atenția instituțiilor de la Bruxelles și Strasbourg. De exemplu, Inițiativa pentru ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor a fost suplimentată cu 116,7 milioane euro, ca urmare a demersurilor europarlamentarilor.
Ce fel de Uniune dorește România?
Întrebat de EurActiv România dacă anul viitor vor fi abordate teme interne, ca și în campaniile anterioare, europarlamentarul PSD Victor Boștinaru a declarat că probabilitatea ca agenda internă să domine campania pentru alegerile europene este ridicată, dar, spre deosebire de alți ani, alegerile europene din 2019 au ”o importanța crucială pentru însăși supraviețuirea Uniunii, și deci, a locului și rolului țării noastre în cadru Uniunii”.
În opinia sa, există o serie de teme esențiale pentru scrutinul de anul viitor:
- ce fel de Uniune dorește România? Bazată pe diviziuni, pe cercuri concentrice, pe state membre de categoria a I-a sau a II-a sau dimpotrivă, o Uniune a egalilor în care solidaritatea să nu fie doar un cuvânt de campanie electorală?
- Ce fel de Politică de Coeziune își propune să sprijine România? Va supraviețui Politica de Coeziune așa cum e ea astăzi?
- Ce fel de Politică Agricolă Comună vom susține și cum vom putea face ca ea să trateze egal toate statele membre, inclusiv în ceea ce privește subvențiile către fermieri?
- Ce cred românii despre viitorul Politicii de Apărare a Uniunii Europene și cum ar trebui aceasta să se raporteze la relațiile cu NATO, din perspectiva unui stat care se confruntă constant cu amenințarea rusă?
Purtătorul de cuvânt al PPE consideră că anul viitor campania va fi diferită față de precedentele, ca urmare a faptului că România va deține președinția Uniunii Europene.
”Temele europene vor juca un rol mult mai mare în spațiul public din România, iar oamenii vor avea o șansă mult mai bună de a distinge între politicienii care într-adevăr au ceva de spus pe teme europene și pot reprezenta bine țara noastră în Europa și oamenii politici care nu sunt credibili în Europa și care încearcă să-și ascundă lipsa de competență în domeniul afacerilor europene”, a precizat Siegfried Mureșan, răspunzând unei întrebări EurActiv.
Un alt motiv este acela că familiile politice la nivel european vor juca de această dată un rol mult mai mare: ”Noi, Partidul Popular European, vom alege pe 8 noiembrie candidatul nostru pentru poziția de președinte al Comisiei Europene. Voi fi, așadar, mai mult de 6 luni in care acest candidat se va afla in campanie in toată Uniunea și va veni cu siguranță de mai multe ori in România.
Cel de-al treilea motiv constă în faptul că multe dintre temele care preocupă cetățenii în momentul de față au o componentă europeană, mai crede Mureșan.
Comentarii