Camera Deputaților și Senatul s-au reunit vineri în cea de a doua sesiune parlamentară ordinară a anului. Cele două camere și-au votat Birourile permanente, iar aleșii nu au pierdut nici acum prilejul de a se da în spectacol.

UPDATE

Plenul Senatului a votat vineri Biroul permanent pentru noua sesiune parlamentară, format din președinte, patru vicepreședinți, patru secretari și patru chestori:

  • președinte - Călin Popescu-Tăriceanu (ALDE)
  • vicepreședinți - Niculae Bădălău și Claudiu Iulian Manda (PSD), Cornel Popa (PNL) și Mihai Goțiu (USR)
  • secretari - Radu Oprea și Marian Pavel (PSD), Ionel Marcel Vela (PNL), Ion Ganea (PMP)
  • chestori - Doina Elena Federovici și Paul Stănescu (PSD), Ion Popa (PNL) și Tanczos Barna (UDMR).

***

Și Camera Deputaților și-a desemnat membrii noului Birou permanent, format din președinte, patru vicepreședinți, patru secretari și patru chestori:

  • președinte - Liviu Dragnea (PSD)
  • vicepreședinți - Florin Iordache, Petru Gabriel Vlase și Carmen-Ileana Mihalcescu (PSD), și Ben-Oni Ardelean (PNL)
  • secretari - Georgian Pop și Ioana Bran (PSD), Cristian Buican (PNL), Ionuț Moșteanu (USR)
  • chestori - Mircea-Gheorghe Drăghici (PSD), Dénes Seres (UDMR), Andrei Gerea (ALDE) și Dragoș Zisopol (Grupul minorităților)

*** 

Senatorii și deputații vor avea mult de lucru în această sesiune, având pe agendă o serie de priorități legislative, precum controversatul pachet de legi ale Justiției, modificările la legea pensiilor sau înființarea Fondului Suveran de Investiții.

Pe lângă acestea cele două camere mai au restante diverse proiecte, precum referendumul privind redefinirea familiei sau proiectul de lege pentru grațierea unor pedepse.

Sesiunea la Camera Deputaților a început  - potrivit lui Eugen Tomac, liderul deputaților PMP - cu "epurări". Tomac este nemulțumit de faptul că Partidul Mișcarea Populară nu va mai face parte din Biroul permanent ales vineri.

PSD motivează decizia prin algoritmul politic, în timp ce PMP îi acuză pe social-democrați că nu vor "voci incomode" în Biroul permanent. Secretarul Camerei Deputaților, Ioana Bran, a explicat că grupul parlamentar al PMP nu mai are reprezentant în BP, deoarece are o pondere mai redusă decât grupul minorităților. În plus, a mai spus ea, PMP are deja un loc în Biroul permanent al Senatului.

"Votezi moțiunea depusă de putere, primești un loc în Biroul Permanent", a comentat Valeriu Steriu, care a fost chestor al Camerei Deputaților în prima sesiunea ordinară a acestui an.

Liviu Ioan Balint a anunțat că pleacă de PMP la PSD, spre nemulțumirea lui Tomac. 

"Trădătorule, dă-ți demisia că ai intrat pe listele PMP", i-a reproșat liderul deputaților Partidului Mișcarea Populară.

Tăriceanu: Modificările lui Toader vor duce la consolidarea justiției

Președintele Senatului a lansat încă din prima zi săgeți la adresa statului de drept.

”Sunt lucruri care sunt mai grave decât ceea ce ne imaginam că există în Justiția română. De fapt, avem un stat care nu poate fi în niciun fel definit ca fiind stat de drept, ci un stat în care relații oculte de putere au funcționat și au pus între paranteze puterea legitimă, democratică și votul cetățenilor. Modificările pe care le propune ministrul Justiției sunt menite a consolida Justiția, a consolida statutul magistraților și cred că ele trebuie discutate cu argumente juridice, nu politice și nu de factură emoțională. Pe lângă dezbaterea democratică, văd încercări disperate a celor care au acaparat pârghii de putere în mod nelegitim de a-și păstra pozițiile. Cu acest lucru nu vom fi de acord”, a spus Călin Popescu-Tăriceanu, conform Mediafax.

În ceea ce privește solicitarea DNA în cazul ministrului pentru Relația cu Parlamentul, Viorel Ilie (ALDE), Tăriceanu a afirmat că poate fi o încercare de a pune zona politică într-o lumină defavorabilă.

Pe 25 august, procurorii anticorupție au cerut Senatului să încuviințeze urmărirea penală a ministrului pentru Relația cu Parlamentul, Viorel Ilie, acuzat că a trucat, împreună cu șefa de cabinet și alți angajați, un concurs de angajare.