Camera Deputaților și Senatul s-au reunit vineri în cea de a doua sesiune parlamentară ordinară a anului. Cele două camere şi-au votat Birourile permanente, iar aleşii nu au pierdut nici acum prilejul de a se da în spectacol.

UPDATE

Plenul Senatului a votat vineri Biroul permanent pentru noua sesiune parlamentară, format din președinte, patru vicepreședinți, patru secretari și patru chestori:

  • președinte - Călin Popescu-Tăriceanu (ALDE)
  • vicepreședinți - Niculae Bădălău și Claudiu Iulian Manda (PSD), Cornel Popa (PNL) și Mihai Goțiu (USR)
  • secretari - Radu Oprea și Marian Pavel (PSD), Ionel Marcel Vela (PNL), Ion Ganea (PMP)
  • chestori - Doina Elena Federovici și Paul Stănescu (PSD), Ion Popa (PNL) și Tanczos Barna (UDMR).

***

Şi Camera Deputaților și-a desemnat membrii noului Birou permanent, format din preşedinte, patru vicepreşedinţi, patru secretari şi patru chestori:

  • preşedinte - Liviu Dragnea (PSD)
  • vicepreşedinţi - Florin Iordache, Petru Gabriel Vlase şi Carmen-Ileana Mihalcescu (PSD), şi Ben-Oni Ardelean (PNL)
  • secretari - Georgian Pop şi Ioana Bran (PSD), Cristian Buican (PNL), Ionuț Moșteanu (USR)
  • chestori - Mircea-Gheorghe Drăghici (PSD), Dénes Seres (UDMR), Andrei Gerea (ALDE) şi Dragoş Zisopol (Grupul minorităților)

*** 

Senatorii şi deputaţii vor avea mult de lucru în această sesiune, având pe agendă o serie de priorităţi legislative, precum controversatul pachet de legi ale Justiţiei, modificările la legea pensiilor sau înfiinţarea Fondului Suveran de Investiții.

Pe lângă acestea cele două camere mai au restante diverse proiecte, precum referendumul privind redefinirea familiei sau proiectul de lege pentru grațierea unor pedepse.

Sesiunea la Camera Deputaţilor a început  - potrivit lui Eugen Tomac, liderul deputaților PMP - cu "epurări". Tomac este nemulţumit de faptul că Partidul Mişcarea Populară nu va mai face parte din Biroul permanent ales vineri.

PSD motivează decizia prin algoritmul politic, în timp ce PMP îi acuză pe social-democraţi că nu vor "voci incomode" în Biroul permanent. Secretarul Camerei Deputaţilor, Ioana Bran, a explicat că grupul parlamentar al PMP nu mai are reprezentant în BP, deoarece are o pondere mai redusă decât grupul minorităţilor. În plus, a mai spus ea, PMP are deja un loc în Biroul permanent al Senatului.

"Votezi moțiunea depusă de putere, primești un loc în Biroul Permanent", a comentat Valeriu Steriu, care a fost chestor al Camerei Deputaților în prima sesiunea ordinară a acestui an.

Liviu Ioan Balint a anunţat că pleacă de PMP la PSD, spre nemulţumirea lui Tomac. 

"Trădătorule, dă-ţi demisia că ai intrat pe listele PMP", i-a reproşat liderul deputaţilor Partidului Mişcarea Populară.

Tăriceanu: Modificările lui Toader vor duce la consolidarea justiţiei

Preşedintele Senatului a lansat încă din prima zi săgeţi la adresa statului de drept.

”Sunt lucruri care sunt mai grave decât ceea ce ne imaginam că există în Justiţia română. De fapt, avem un stat care nu poate fi în niciun fel definit ca fiind stat de drept, ci un stat în care relaţii oculte de putere au funcţionat şi au pus între paranteze puterea legitimă, democratică şi votul cetăţenilor. Modificările pe care le propune ministrul Justiţiei sunt menite a consolida Justiţia, a consolida statutul magistraţilor şi cred că ele trebuie discutate cu argumente juridice, nu politice şi nu de factură emoţională. Pe lângă dezbaterea democratică, văd încercări disperate a celor care au acaparat pârghii de putere în mod nelegitim de a-şi păstra poziţiile. Cu acest lucru nu vom fi de acord”, a spus Călin Popescu-Tăriceanu, conform Mediafax.

În ceea ce priveşte solicitarea DNA în cazul ministrului pentru Relația cu Parlamentul, Viorel Ilie (ALDE), Tăriceanu a afirmat că poate fi o încercare de a pune zona politică într-o lumină defavorabilă.

Pe 25 august, procurorii anticorupție au cerut Senatului să încuviințeze urmărirea penală a ministrului pentru Relația cu Parlamentul, Viorel Ilie, acuzat că a trucat, împreună cu șefa de cabinet și alți angajați, un concurs de angajare.