Emil Boc, Nicolae Robu, Ilie Bolojan și Gheorghe Falcă au semnat sâmbătă, la Timișoara, documentul privind înființarea oficială a Alianței Vestului.

”Având în vedere interesul mare pentru proiect, arătat de alte administrații publice locale din această parte de țară, o dată cu semnarea acestui document, numele asocierii se va schimba din Patrulaterala Vestului în Alianța Vestului - în abreviere: AVE -, pentru a se evidenția caracterul ei deschis”, a transmis într-un comunicat primarul Timișoarei, Nicolae Robu.

”Prin această inițiativă, prin excelență în spiritul Declarației de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, dorim să creăm un for informal pentru schimburi de idei și de experiență între noi, edilii orașelor în cauză, și între administrațiile publice locale pe care le conducem, dar și de cooperare pe proiecte mari, în primul rând de conectivitate de mare viteză, dar și în domeniile cultură, educație, sănătate, turism, sport, securitate și dezvoltare, în sens larg", se mai arată în comunicat.

Robu a precizat că inițiativa nu e împotriva cuiva: ”Am fost întrebați dacă această inițiativă am pornit-o împotriva cuiva, dacă ne-am săturat, nu mai spun de ce. Vrem să fie foarte clar: nu. Nu suntem oameni ai negativului, suntem oameni ai pozitivului. Inițiativa ar trebui să ne permită să facem mai multe decât până acum, să fim mai performanți, să ieșim din statutul de primar pe care statutul ni-l conferă strict pe raza unității administrativ teritoriale unde am asumat responsabilități...Vedem că guvernele nu sunt de prea lung termen în România. Administrațiile locale au stabilitate la 100 de ani de la Marea Unire în care mai bine de jumătate au fost petrecuți sub diferite dictaturi, acum e momentul să ne aplecăm asupra declarației de la Alba Iulia, un excelent manifest al libertății”.

Alianța Vestului va forma o Asociație de Dezvoltare Interregională pentru a atrage mai ușor fonduri europene.

"Scopul nostru este ca, punând împreună forțele și energile noastre, să facem ca orașele noastre să fie mai prospere. Credem că cele patru orașe aliate, acționând în comun, să fie mai accesibile și atractive pentru investiții din fonduri europene. Unul dintre obiectivele imediate este să constituim o Asociație de Dezvoltare Interregională care să fie un partener al Guvernului pentru ca în exercițiul financiar viitor să aibă un capitol dedicat...Conectarea mai bună între cele patru orase rutier, feroviar și din punct de vedere al ideilor, al sistemelor informatice, al mediului universitar ne propunem să fie un baraj pentru migrarea românilor în Europa. Studiile arată că o bună parte din români optează pentru o migrație internă. Această dezvoltare economică pe care o urmărim ne propunem să fie un factor de atracție pentru ca cei care caută un viitor mai bun să îl găsească în România. Vom extinde modelele de bună practică între noi, dacă ceva funcționează bine la Timișoara va fi preluat de Oradea și așa mai departe. Și în felul acesta să recuperăm întârzierile pe care le avem”, a declarat primarul din Oradea, Ilie Bolojan.