Statele Unite ale Americii consideră libertatea presei o componentă esențială a unei guvernări democratice, se arată într-un mesaj transmis de Ambasada SUA, pe 3 mai, cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei.

”Societățile democratice nu sunt infailibile, dar sunt responsabile. România a devenit un model regional pentru statul de drept. Multe dintre aceste îmbunătățiri sunt rezultatul hotărârii unor jurnaliști români curajoși și al eforturilor lor de a spori transparența, de a dezvălui neregulile și de a trage la răspundere instituții și persoane fizice pentru acțiunile lor. Îi felicităm pe reporterii din România care slujesc exclusiv interesul public și pe români. Nu trebuie să uităm că, în toată lumea, reporterii sunt uciși în mod violent, atacați pentru ceea ce scriu și reduși la tăcere pentru lucruri la care au fost martori”, se arată în comunicatul misiunii diplomatice.

”În societăți deschise, democratice, jurnaliștii trebuie să poată lucra nestingheriți și în siguranță. Guvernele, ONG-urile, companiile și oamenii obișnuiți trebuie să continue să sprijine – și să ceară – presă independentă, pentru că o națiune fără o presă liberă și independentă nu poate prospera liber și din punct de vedere economic și democratic”, mai transmite Ambasada SUA.