Dan Andronic a afirmat, luni, în Comisia de anchetă parlamentară privind alegerile prezidențiale din 2009, că îi este greu să spună dacă se va face sau nu lumină în acest caz, după opt ani, și că el nu a vorbit niciodată despre fraudarea alegerilor.

update Senatorul USR Mihai Goțiu spune că nu este deloc convins că întâlnirea din noaptea alegerilor de acasă de la Gabriel Oprea ar fi avut loc, așa cum a susținut jurnalistul Dan Andronic, scrie Agerpres.

„Deocamdată, pe baza a ceea ce a declarat domnul Andronic, nu am această convingere (că Laura Codruța Kovesi, George Maior sau Florian Coldea au fost în noaptea alegerilor acasă la generalul Gabriel Oprea - n.r). Lumină sper să facă și ancheta judiciară care este în derulare și de acolo aștept mai multe informații decât atitudinea cu care a venit astăzi domnul Andronic în comisie”, a afirmat senatorul.

„Adică am aflat ca informațiile cele mai interesante au fost spuse în glumă - că a fost vorba de celulă de criză, dar fiecare a discutat cu fiecare, după care au plecat. Și cel mai interesant e faptul că am aflat sau n-am aflat de ce timp de opt ani, după ce domnul Andronic a început să lucreze iar în presă, nu a prezentat aceste informații publicului. Din punctul meu de vedere am aflat foarte puțin și foarte puțin convingător de ce atâta timp aceste informații nu au fost făcute publice de către un jurnalist care prin codul lui deontologic cred că ar fi putut să le facă publice mult mai repede. (...) Sper ca audierile viitoare să ne prezinte amănunte mult mai relevante”, a conchis Goțiu, pentru care această primă parte a audierilor „a fost destul de distractivă”.

update Declarațiile lui Mihai Fifor după ședința Comisiei speciale de anchetă a Senatului și Camerei Deputaților pentru verificarea aspectelor ce țin de organizarea alegerilor din 2009 și de rezultatul scrutinului prezidențial.

 

Președintele Comisiei de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009 Mihai Fifor a anunțat că a fost stabilit ca lucrările Comisiei să fie transmise și transparente, dar și că este posibil ca Dan Andronic să fie rechemat la audieri.

De asemenea, el a spus că și că fostul șef al Serviciului Român de Informații, George Maior, în prezent ambasador al României în Statele Unite ale Americii, va fi citat la Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009.

„Cred că toată lumea poate vedea că e o Comisie serioasă care încearcă își atingă obiectivele. Cu domnul Andronic am avut o discuție de aproape două ore. O discuție interesantă, dar nu ne vom pronunța pe aceste detalii. E posibil să mai avem o discuție cu domnul Andronic. Din păcate de la AEP am putut vorbi doar cu vicepreședintele Muhuleț. Mâine, reluăm discuția cu domnul Muhuleț și domnul Opriș. Doamna Pătru a cerut să fie audiată săptămâna viitoare. Dan Șova a cerut ca audierea sa să fie după 5 iunie”, a precizat Fifor.

+++

De asemenea, în timpul audierilor din Comisie, Andronic a menționat că în cursul anului 2013, Florian Coldea a organizat o petrecere cu ocazia zilei sale de naștere, la care au participat oameni din justiție și politică, printre care și liderul PSD Liviu Dragnea. Cel din urmă a negat, însă, afirmațiile jurnalistului EVZ.

„Este total fals. Nici nu știu când e ziua domnului Coldea. Nu am fost la ziua dumnealui”, a spus Dragnea, care a precizat că a participat la un singur eveniment alături de Coldea.

„Am fost în 2009, când am fost 12 zile ministru (de Interne - n.r.), o perioadă foarte lungă, cred că atunci. Sau în 2013, nu mai țin minte exact. A fost un eveniment organizat la Cercul Militar de către DIPI, nu mai știu, și am fost acolo o jumătate de oră și am fost, într-adevăr, în aceeași sală (cu Coldea - n.r.)”, a mai spus liderul PSD.

+++

update Dan Andronic le-a spus, luni, parlamentarilor, în timpul audierilor, că a fost amenințat de un lider PSD cu pușcăria dacă Traian Băsescu va câștiga prezidențialele.  

„Am fost amenințat de un lider al PSD cu pușcăria dacă câștigă Traian Băsescu, în condițiile în care eu eram consultantul său. Lui Florian Coldea i s-a transmis că va fi trimis ambasador în Sudan. Iar doamna Kovesi fusese anunțată de Mircea Geoană cu trei zile înainte că va fi schimbată dacă va ieși el președinte, întrucât primise un aviz negativ de la CSM”, le-a povestit Andronic parlamentarilor.

+++

De asemenea, Andronic le-a spus parlamentarilor că el a fost chemat acasă la Gabriel Oprea, în noaptea alegerilor prezidențiale din 2009, pentru a da un sfat în calitate de fost jurnalist și consultant politic, dar și că a mers însoțit de soția sa, un martor pe care nu l-a menționat până acum, dar care poate oricând confirma cele spuse de el.

„Am intrat în casa lui Gabi Oprea la 9:30 — 9:45, acolo m-am întâlnit în prima parte a casei - în living - cu Neculai Onțanu, primarul de la sectorul 2, Puiu Iordănescu, soția lui Gabriel Oprea, mai erau două doamne. Ne-am salutat, m-am așezat acolo, lumea se uita la televizor în acea cameră, Gabi Oprea s-a uitat după mine. Ne-am dus în birou și acolo am dat peste ceea ce am tot povestit: Laura Codruța Kovesi, Florian Coldea, George Maior și Vasile Dîncu. S-ar putea cu Vasile Dîncu să mă fi intersectat și în living. Și acolo a fost o întâlnire de vreo oră, o oră și ceva, undeva 10 jumate 11 fără un sfert, în care toată lumea discuta politică. Eu am definit-o ca fiind o celulă de criză, pentru că toată lumea era extrem de agitată, se primeau telefoane, era clar că contextul era politic, pentru că se vorbea de rezultate, în special diaspora era un subiect, și mi-aduc aminte că stăteam față în față cu doamna Kovesi. La un moment dat, în spatele doamnei Kovesi era dl Coldea, mai era o persoană de care nu am reușit să-mi aduc aminte extrem de precis chipul ei și atunci am preferat să nu o mai identific. Cred că era adjunctul dnei Kovesi, dar, repet, este mai mult o bănuială decât o certitudine”, a povestit Andronic.

+++

Jurnalistul EVZ a susținut că obiectivul comisiei este unul „destul de ambițios”, să stabilească dacă alegerile prezidențiale de acum opt ani au fost fraudate, mai ales în condițiile în care el nu a vorbit în niciun moment de acestă posibilitate, ci doar de faptul că Laura Codruța Kovesi, la acea vreme procuror general, George Maior, directorul SRI și Florian Coldea, prim-adjunct al SRI, se aflau în casa lui Gabriel Oprea, potrivit Agerpres.

„Mi-e foarte greu să vă spun acum dacă poate face lumină sau nu, obiectivul este destul de ambițios, să vorbești de fraudarea alegerilor la opt ani de la producerea lor e ușor cam complicat să dovedești. Din punctul meu de vedere, eu nu am vorbit niciun moment de fraudarea alegerilor, eu am vorbit de prezența doamnei Kovesi, procuror general la acea vreme, a domnului George Maior, directorul SRI și a domnului Florian Coldea, prim-adjunct al SRI, în casa lui Gabriel Oprea”, a spus jurnalistul înainte de începerea audierilor.

Andronic a mai afirmat că va da mult mai multe amănunte decât cele pe care le-a menționat în scris, dar că nu sunt neaparat date noi, ci un tablou mult mai complet, pentru nu a aflat nimic între timp.

„Nu am vrut să fie un serial memorialistic”

„E vorba de un context, eu l-am intitulat operațiunea «Noi suntem statul», este vorba de lucruri pe care le-am aflat recent, pe care le-am pus în legătură cu alte evenimente și întâmplări, nu am început cu această experiență personală pentru că nu am vrut să fie un serial memorialistic. Nu m-am gândit niciun moment să îmi scriu memoriile, ci pur și simplu să încercăm, dacă vreți, un efort de vidanjare”, a mai afirmat Andronic.

Comisia parlamentară de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009 și-a început luni activitatea, iar primul audiat este jurnalistul Dan Andronic, de la ale cărui dezvăluiri a pornit anchetarea alegerilor prezidențiale din 2009. Tot luni urmează să fie audiată și președinta AEP de la acel moment, Ana Maria Pătru, însoțită de vicepreședinții AEP.

Înainte de a intra la audieri, Dan Andronica a anunțat că va cere ca audierea să fie publică și înregistrată și pusă la dispoziția sa, pentru că la un anumit moment vrea să o fac publică, în măsura în care ancheta Parchetului se va termina.

Referitor la prezența lui Eugen Nicolicea în casa lui Gabriel Oprea în seara alegerilor prezidențiale din 2009, Dan Andronic a confirmat că Nicolicea a plecat la ora 21, iar el a ajuns la 21:30 și nu doar că nu s-au întâlnit unul cu altul, dar Nicolicea nu s-a întâlnit nici cu Kovesi, Coldea și Maior, care au ajuns la Oprea după anunțarea rezultatului alegerilor.