Premierul portughez Antonio Costa se află joi în vizită în România. El are întrevederi cu Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă și face o vizită la Batalionul 1 Instrucție Caracal.

Întrebat într-o conferință comună de presă cu premierul român, Nicolae Ciucă, de reținerile Turciei în privința intrării Finlandei și Suediei în NATO, Antonio Costa a declarat: „Statele membre NATO au nevoie să aprobe această adeziune și în spațiul diplomatic se vor rezolva aceste probleme pentru a definitiva aderarea și NATO va fi întărită prin această aderare”.

La rândul său, premierul Nicolae Ciucă a declarat că România și-a manifestat sprijinul pentru politica ușilor deschise în cadrul Alianței Nord-Atlantice.

„Opțiunea de aderare a Finlandei și Suediei reprezintă un act de voință al fiecărei națiuni în parte, iar contextul actual în care Rusia a încălcat orice normă de drept internațional, a încălcat prevederile Cartei Națiunilor Unite, a recurs la agresiune armată împotriva unui stat suveran și independent, a determinat cele două țări să decidă să devină membre ale unei alianțe care și-a demonstrat caracterul defensiv, și-a demonstrat spiritul de solidaritate, și-a demonstrat unitatea și soliditatea, consistența în acțiune și decizia de a face tot ceea ce este posibil pentru apărarea fiecărui centimetru din teritoriul țărilor membre ale Alianței Nord-Atlantice. Ca atare, România susține aceste demersuri”, a spus el.