IDF prezintă o înregistrare a unei discuții între doi membri Hamas, din care reiese că racheta care a lovit spitalul Al Ahli a fost trasă de palestinieni dintr-un cimitir aflat în apropiere de instituția medicală.

Explozia pentru care Israelul și palestinienii se acuză reciproc a făcut sute de morți într-un spital din Gaza și a provocat condamnări internaționale și demonstrații în lumea musulmană, cu doar câteva ore înainte ca președintele american Joe Biden să ajungă în regiune.

Iordania a anulat un summit pe care urma să îl găzduiască miercuri la Amman cu președintele american Joe Biden și cu liderii egiptean și palestinian pentru a discuta despre Gaza, a anunțat ministrul de externe Ayman Safadi, notează Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru Securitate Internă, John Kirby, a declarat că anularea deplasării lui Joe Biden în Iordania pentru discuții privind deschiderea unui coridor umanitar în Gaza a fost o decizie de consens, după ce președintele palestinian, Mahmoud Abbas, a spus foarte clar, în mod de înțeles, că vrea să se întoarcă acasă pentru trei zile de doliu.

Imediat după explozia de marți seara, Hamas a acuzat Israelul de uciderea a circa 500 de oameni aflați în spitalul Al Ahli din Fâșia Gaza, lovit de o rachetă. Incidentul a provocat proteste ample ale musulmanilor și arabilor din mai multe state.

Miercuri, IDF a prezentat o înregistrare audio cu doi membri Hamas, care susțin că spitalul a fost lovit de o rachetă trasă de palestinieni dintr-un cimitir din aflat în apropiere. Unul dintre ei spune că racheta a fost trasă de organizația Jihadul Islamic Palestinian. 

Armata israeliană a mai difuzat și filmate din aer despre care spune că dovedesc că o rachetă palestiniană rătăcită a fost responsabilă pentru explozia de la spital. Înregistrarea video arată spitalul Al Ahli și o parcare din orașul Gaza, comparând imagini aeriene înainte și după incidentul ucigaș. IDF susține că nu se văd cratere care rezultă în mod obișnuit în urma unui atac aerian.


"Potrivit informațiilor noastre, Hamas a verificat rapoartele, a înțeles că a fost o rachetă ratată a Jihadului Islamic și a decis să lanseze o campanie mediatică globală pentru a ascunde ceea ce s-a întâmplat cu adevărat", a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF), contraamiralul Daniel Hagari.

"Au mers atât de departe încât au umflat numărul victimelor", a adăugat el.

Hagari a explicat că artileria israeliană ar fi lăsat un crater în parcare, în timp ce imaginile aeriene filmate cu drone arată că explozia a provocat incendii și a lăsat urme de șrapnel pe clădirile din apropiere.

Președintele american Joe Biden și-a exprimat susținerea pentru versiunea autorităților israeliene ce impută combatanților palestinieni explozia care a ucis sute de persoane într-un spital din Fâșia Gaza, conform AFP.

"Am fost profund întristat și șocat de explozia de ieri (marți) dintr-un spital din Gaza. Și, în baza a ceea ce am văzut, se pare că aceasta a fost întreprinsă de partea adversă, nu de voi" (de israelieni), a declarat președintele american, alături de Benjamin Netanyahu.

****

MAE: Responsabilitatea pentru atac trebuie să fie stabilită în mod clar

Ministerul român al Afacerilor Externe a transmis miercuri că civilii trebuie protejați mereu și că responsabilitatea pentru acest atac trebuie să fie "stabilită în mod clar".

"Suntem șocați și profund întristați de explozia și de pierderea de vieți nevinovate de la spitalul Al Ahli din Gaza. Toți civilii și infrastructura civilă trebuie protejați mereu. Dreptul umanitar internațional trebuie susținut. Responsabilitatea trebuie să fie stabilită în mod clar", a precizat MAE, pe X.

****

Macron evocă "negocieri intense" care "progresează" pentru eliberarea ostaticilor

Președintele francez Emmanuel Macron a vorbit marți despre "negocieri intense" care "progresează" pentru eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas, după ce mama unei franco-israeliene, Mia Shem, i-a implorat marți pe "liderii lumii să-i elibereze fiica", răpită pe 7 octombrie în Israel, relatează France 24.

"Vreau să fiu foarte precaut aici, veți înțelege că nu spun mai multe pentru ca, în primul rând, să nu creez așteptări care să fie dezamăgite și, mai presus de toate, să nu periclităm negocierile intense pe care le purtăm", a declarat președintele francez într-o conferință de presă la Tirana.

"Dar ele merg înainte, monitorizăm aceste discuții oră în oră", a adăugat el, subliniind că Franța a avut "contacte, evident, cu autoritățile israeliene", dar și cu "puteri prietene care intermediază cu Hamas pentru a obține eliberarea ostaticilor noștri și a tuturor ostaticilor". "Facem tot ce este în puterea noastră pentru a obține această eliberare", a subliniat el.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA