Ambasadorul britanic la București, Andrew Noble, șeful diplomației Bogdan Aurescu și ambasadorul român la Londra, Dan Mihalache, au transmis vineri mesaje de asigurare privind drepturile românilor din Regat și ale britanicilor din România.

"În timpul perioadei de tranziție (care se încheie la 31 decembrie 2020 - n.r.) aproape nimic nu se va schimba în ceea ce privește drepturile cetățenilor" europeni care trăiesc în Marea Britanie și ale britanicilor din alte state membre ale Uniunii Europene, a declarat vineri ambasadorul britanic la București, Andrew Noble.

El a adăugat că singurul lucru diferit este că cetățenii europeni din Regatul Unit nu vor mai putea vota la alegerile locale și europarlamentare, chestiunea dreptului de vot urmând a fi reglementată în cadrul unor negocieri bilaterale între Marea Britanie și statele membre UE.

Andrew Noble a amintit că Acordul de retragere a Marii Britanii din spațiul comunitar le garantează pentru totdeauna rezidenților legali drepturile dobândite deja, cu condiția să rămână rezidenți legali. 

Referitor la temerile multor români că nu vor fi tratați în md egal cu alți cetățeni europeni din UK, ambasadorul britanic a precizat că aceste îngrijorări au mai degrabă legătură cu poziția românilor în UE. 

"Comunitatea românească a demonstrat că are cea mai mare încredere" în privința aplicării pentru statutul pre-settled/settled. Astfel, au fost înregistrate mai multe aplicații (435.000, adică 110%) decât numărul românilor din UK estimat de autoritățile de la Londra (400.000). Prin comparație, doar 60% din polonezi s-au înregistrat. 

În acest context, Ambasadorul Noble a salutat acțiunile Ambasadei României de diseminare a informațiilor privind noutățile aduse de ieșirea Marii Britanii din UE. 

În ceea ce privește situația românilor care doresc să studieze în Marea Britanie, situația nu se va schimba pentru cei care încep studiile în 2020 și se va menține pe întreaga durată a studiilor lor. Ce se va întâmpla cu cei care aplică din 2021 va fi subiect de viitoare negocieri. 


Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a avut o discuție la telefon cu ministrul de stat al Regatului Unit pentru Europa și Americi, Christopher Pincher, la solicitarea părții britanice, potrivit unui comunicat MAE.

Șeful diplomației române a exprimat regretul cu privire la decizia Regatului Unit de a se retrage din Uniunea Europeană, "decizie pe care însă România o respectă, și a exprimat încrederea că UE și Regatul Unit vor rămâne parteneri apropiați și în viitor".

Aurescu a precizat că "Acordul de retragere agreat între Uniunea Europeană și Marea Britanie reprezintă cel mai adecvat instrument pentru asigurarea predictibilității și certitudinii juridice pentru toți cetățenii UE, inclusiv români, și ai Regatului Unit".

"Pentru viitor, ministrul Bogdan Aurescu a accentuat necesitatea concentrării eforturilor UE și Regatului Unit pe implementarea Acordului de retragere pe toate componentele acestuia, precum și inițierea discuțiilor privind relațiile viitoare UE-Regatul Unit", precizează MAE.

Ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat că România va urmări "cu prioritate interesele cetățenilor români, drept componentă principală a viitorului Acord, pentru România fiind foarte important ca regimul pe care Regatul Unit îl va aplica cetățenilor europeni, în toate domeniile, să nu implice diferențe de tratament între aceștia".

Ministrul de stat Christopher Pincher a exprimat deschiderea pentru colaborarea cu privire la asigurarea drepturilor cetățenilor în urma Brexit, "asigurând cu privire la implementarea cât mai cuprinzătoare a prevederilor relevante din Acordul de retragere. Totodată, el a dat asigurări cu privire la deschiderea deplină a autorităților britanice de resort pentru a răspunde oricăror "cerințe punctuale în procesul de obținere a statutului de pre-settled și settled".    

Un mesaj video a transmis și ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, care i-a asigurat pe români că n-au niciun motiv de îngrijorare și că până la finalul anului 2020 pot călători în continuare cu cartea de identitate, fără niciun fel de condiționare de viză.

"Urmărim în special orice formă de discriminare care ar putea exista la adresa cetățenilor români, orice fel de exces pe care la un moment dat cineva l-ar putea face, fie că e vorba de autorități publice, autorități de frontieră, fie că este vorba de firme private. Suntem în continuare în dialog cu autoritățile britanice pe această temă", a spus Dan Mihalache.