Marea Britanie este sub teroare continuă. După explozia produsă luni seara pe Manchester Arena, soldată cu 22 de morți și 59 de răniți, un mall din același oraș a fost evacuat în urma unei bubuituri puternice.

UPDATE 8 Autorul atentatului ar fi fost identificat drept Salman Abedi, s-a născut la Manchester în 1994, iar părinții sunt refugiați libieni, ajunși în oraș cu trenu, scrie Reuters, care citează mai mulți oficiali americani.

UPDATE 7 Jihadiștii Statului Islamic au revendicat marți după-amiază atentatul terorist de pe Manchester Arena. De asemenea, reprezentanții grupării teroriste au precizat că nu este vorba de un atentat sinucigaș, ci de explozia unui dispozitiv plantat intenționat, transmite Reuters, care citează agenția de presă a Statului Islamic.

"Un soldat al califatului a reușit să planteze un dispozitiv explozibil la o întâlnire a cruciaților din orașul Manchester", potrivit comunicatului transmis de organizația jidahistă Statul Islamic.

Poliția nu a confirmat, până în prezent, dacă cel care a produs explozia este un soldat al SI și dacă a avut ajutor pentru a procura sau realiza dispozitivul explozibil sau dacă a făcut acest lucru de unul singur.

Între timp, însă, poliția din Manchester a reținut trei suspecți care ar fi avut legătură cu atacul.

UPDATE 6 Un bărbat în vârstă de 23 de ani a fost arestat, marți, de către poliție, în Chorlton, sudul orașului Manchester, scrie BBC.

UPDATE 5 Centrul comercial Arndale din Manchester, aflat în apropierea Manchester Arena, a fost evacuat marți. Martorii spun că au auzit o ''bubuitură'' puternică, relatează Reuters. O operațiune este în desfășurare.

UPDATE 4 Cancelarul german Angela Merkel și-a exprimat șocul și tristețea marți după atentatul sinucigaș de la Manchester și a promis să lupte împotriva oamenilor care comit asemenea fapte de neconceput, relatează Reuters, citat de Agerpres.

"Acest probabil atac terorist nu va face decât să întărească determinarea noastră de a coopera cu prietenii noștri britanici împotriva celor care plănuiesc și comit astfel de acte inumane. Vreau să asigur poporul britanic: Germania este alături de voi", a transmis Merkel.

Și președintele francez Emmanuel Macron și-a exprimat "groaza" și "consternarea", el anunțând că va avea o convorbire cu premierul britanic Theresa May, potrivit acelorași surse.

"Emmanuel Macron va avea o convorbire telefonică cu Theresa May și va fi informat în timp real în legătură cu evoluțiile anchetei. Cu groază și consternare Emmanuel Macron, președintele Republicii, a aflat de noul atentat care a lovit luni seara în timpul unui concert. Președintele Republicii va continua cu guvernul și cu forțele britanice lupta împotriva terorismului", se arată într-un comunicat al președinției franceze. 

UPDATE 3 Poliția britanică a închis, marți, autogara Victoria Coach Station din Londra, Artera Buckingham Palace Road, dar și alte străzi din apropiere, după găsirea unui pachet suspect, transmite Reuters.

UPDATE 2 Numărul persoanelor care și-au pierdut viața în urma atentatului a ajuns la 22, iar numărul răniților la 59.

UPDATE 1 Premierul conservator Theresa May și liderul opoziției laburiste Jeremy Corbyn și-au suspendat campania electorală în urma tragediei de la Manchester Arena. Corbyn a precizat că el și May au căzut de acord să „suspende până la noi ordine” campania din cauza atentatului.

****** Știrea inițială

Atacul de pe Manchester Arena s-a produs în timpul concertului susținut de solista Ariana Grande la care participau și mulți copii. Anchetatorii cred că este vorba despre un atac sinucigaș. Poliția britanică a anunțat că tratează explozia ca pe un atac terorist.

Un bilanț actualizat al poliției confirmă că incidentul s-a soldat cu 19 morți și aproximativ 50 de răniți.

Momentul exploziei și panica a fost surprinsă în imagini de cei aflați în interior:


„Sunt distrusă. Din toata inima, îmi pare foarte, foarte rău. Nu am cuvinte”, a scris artista Ariana Grande, pe contul sau de Twitter.

Martorii au povestit că au auzit o bubuitură puternică. Imagini cu spectatori fugind de la concert au ajuns pe rețelele de socializare.

Un martor a povestit pentru BBC momentul exploziei și faptul că erau mulți copii neînsoțiți la concert.

„Tocmai se singeau luminile și toată lumea se pregătea să se îndrepte spre ieșire când s-a auzit dintr-odată un sunet puternic, care semăna cu o explozie. Toată lumea s-a oprit și s-a întors înapoi, iar apoi mulțimea a început să îi împingă pe ceilalți spre scări. Erau o mulțime de copii fără părinți, nu era nimeni care să-i calmeze. Toată lumea striga, plângea și împingea”.

Mai multe mașini de Poliție și ambulanțe au sosit la fața locului.


La câteva zeci de metri de Manchester Arena, poliția a detonat controlat un alt dispozitiv suspect.

Numere de telefon utile pentru românii din Marea Britanie

Cetățenii români afectați pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord:

  • 0044 20 76029833
  • 0044 20 76027328
  • 0044 20 76036694
  • 0044 20 76025193
  • 0044 20 7603 0572
  • 0044 20 7602 2065

Apelurile suntrecepționate de Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, MAE are și un număr de urgență ce poate fi apelat de românii aflați în Marea Britanie: 0044 7738716335.