Cu o singură excepție, miniștrii Guvernului Cîțu s-au prezentat marți pentru a treia oară la audieri în comisiile de specialitate reunite ale Parlamentului. Trei miniștri au primit aviz pozitiv, iar ceilalți trei - aviz negativ.

UPDATE

După prima zi de audieri sunt trei miniștri cu aviz pozitiv: Nicolae Ciucă, Adrian Oros și Costel Alexe.

La precedentele audieri doar patru miniștri au avut aviz favorabil: Nicolae Ciucă, Adrian Oros, Bogdan Aurescu și Virgil Popescu. 

***

Nici ministrul propus la dezvoltare, Ion Ștefan, nu a primit un aviz favorabil în comisiile de specialitate. 

 

 


Ministrul desemnat pentru agricultură Adrian Oros a primit aviz pozitiv cu 18 voturi "pentru", 14 "împotrivă" și două abțineri.

***

Președintele PMP Eugen Tomac a declarat că partidul său va vota Guvernul Cîțu, deoarece dorește ca România să aibă un Executiv stabil, într-un timp cât mai scurt.


Cătălin Predoiu a fost avizat negativ, cu 26 de voturi "pentru", 38 "împotrivă" și 12 abțineri.

 

***

După o discuție tensionată, cu acuzații de o parte și de alta, ministrul propus al mediului Costel Alexe a primit la limită un aviz pozitiv, cu 19 voturi "pentru" și 18 "împotrivă".

***

La ora 13.00 a început și audierea ministrului propus la Justiție, Cătălin Predoiu. Senatorul PSD Șerban Nicolae i-a spus să facă o prezentare scurtă a planurilor sale pentru minister, în condițiile în care se află deja la a treia audiere în Parlament.

 

+++

A început audierea ministrului propus pentru mediu Costel Alexe. Acesta are 20 de minute la dispoziție pentru a-și prezenta prioritățile.

Lucian Heiuș a fost avizat negativ, cu 15 voturi "pentru", trei voturi "împotrivă" și 19 abțineri. El ar fi avut nevoie de 19 voturi favorabile "pentru" a fi avizat pozitiv.

***

Referitor la faptul că este cercetat într-un dosar pentru spălare de bani și constituire de grup infracțional organizat, Heiuș a precizat că persoana care i-a făcut plângere penală este un infractor și că este vorba despre un act de răzbunare.

***

"Diferența între Heiuș și cel de tristă amintire (Florin Cîțu - n.r.) este foarte mare", a spus Teodorovici, adăugând că el nu va pune întrebări, ci va face aprecieri.

La audiere a ajuns între timp și Eugen Teodorovici, care l-a întrerupt pe Lucian Heiuș pentru a-l saluta.

Deputatul ALDE Varujan Vosganian a spus că îl va vota pe Heiuș pentru a prelua Ministerul Finanțelor, motivul fiind că nu găsește în activitatea sa nimic negativ.

În prezentarea sa, Heiuș a precizat că, dacă va ajunge Guvernul Cîțu în funcție, îi va solicita înființarea unui comitet interministerial pentru a afla influențele coronavirusului în economia României.

El a mai explicat că își dorește diminuarea fraudelor, reorganizarea ANAF și informatizarea sistemului informatic al ANAF.

Totodată, Lucian Ovidiu Heiuș a menționat că va majora pensiile și alocațiile.

Audierea ministrului propus al Finanțelor a început. Social-democratul Eugen Teodorovici, care la ultimele audieri s-a remarcat prin remarci jignitoare, nu este prezent la ședința Comisiilor de buget-finanțe.


Parlamentarii UDMR sunt pregătiți să asigure majoritatea necesară pentru votarea Guvernului Cîțu, dar o decizie finală depinde de soarta Ordonanței 26/2020 privind alegerile anticipate, a declarat luni liderul formațiunii, Kelemen Hunor, după consultări cu premierii interimar și desemnat, Ludovic Orban și Florin Cîțu, și cu prim-vicepreședintele PNL Raluca Turcan.

***

"PSD a mai stabilit o premieră: a votat programul audierilor miniștrilor în comisiile parlamentare, dar a omis să fixeze și ziua votului pentru învestirea Guvernului. Boicot de dragul scandalului. Oare ce așteaptă? Dacă PSD crede că românii nu văd cine a provocat criza prin votarea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului PNL, cine a chiulit data trecută de la votul Cabinetului Orban 2 și cine încearcă să blocheze din nou o procedură constituțională - greșește", a scris marți pe Facebook vicepremierul interimar Raluca Turcan.

"Parlamentul trebuie să decidă cât mai curând asupra cabinetului propus de Florin Cîțu. Nu este normal ca PSD să boicoteze o procedură prin chiul în masă. Și încă ceva pentru pesediști: de ce le este frică, nu vor scăpa! Mai devreme sau mai târziu vor da socoteală în fața românilor", a mai scris Raluca Turcan, adăugând că PNL va continua negocierile cu partidele parlamentare pentru a stabili o majoritate.


De la ora 11:00 va fi audiat Lucian-Ovidiu Heiuș. Propus la finanțe, deputatul PNL de Hunedoar (55 de ani) a studiat la Institutul Politehnic Cluj- Napoca - Facultatea de Mecanică, la Universitatea "Babeș-Bolyai" Cluj Napoca - Facultatea de Științe Economice și la Universitatea Creștină "Dimitrie Cantemir” din București - Facultatea de Management Turistic.

Are și o diplomă de master la Universitatea de Vest "Vasile Goldiș" Arad - Facultatea de Științe Juridice.

A lucrat ca inginer la Întreprinderea Vagoane Arad și SC. Favior Vidra SA Orăștie. A fost director la mai multe firme din Orăștie, iar în perioada 2005-2012 a ocupat diverse funcții în cadrul Direcției Generale a Finanțelor Publice Hunedoara.

În perioada 2013-1014 a fost director general și între 2014-2015 director executiv la Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Timișoara.

Din 2016 este deputat, fiind membru în Comisia pentru buget, finanțe și bănci.

***

Audierea a durat o jumătate de oră, iar Ciucă a primit pentru a treia oară aviz pozitiv, cu 14 voturi "pentru" și șase "împotrivă". 

Primul audiat este Nicolae Ciucă, începând cu ora 10:00.

Ministrul propus pentru apărare e întrebat dacă România e pegătită să facă față pericolului reprezentat de posibilul val de migrație provocat de decizia președintelui turc Recep Erdogan de a nu-i mai opri pe migranți să plece din Turcia spre Grecia și Bulgaria.

 

  • Gestionarea migrației ține de MAI, există un plan comun de coordonare a activității, Ministerul apărării având un rol complementar, a răspuns Ciucă.

 


***

Constrânși de decizia CCR să mimeze dorința de a vedea învestit Guvernul Cîțu, liberalii n-au mai spus nimic de anticipate și joacă după cum le-au cântat Valer Dorneanu&company.

Pentru a nu se da de gol, premierul desemnat Florin Cîțu a evitat să facă declarații publice, sarcina revenindu-i premierului interimar Ludovic Orban.

La finalul ședinței de luni a Biroului Executiv, Ludovic Orban a fost întrebat dacă liberalii vor vota de această dată învestirea Guvernului, acesta răspunzând: "Vor face ceea ce este mai bine pentru țară".

El a mai adăugat că vor fi prezenți pentru asigurarea cvorumului, acest lucru fiind normal pentru toți parlamentarii.

Audierile miniștrilor au loc marți, miercuri și joi.

Calendarul audierilor poate fi consultat aici.

Marți sunt audiați Nicolae Ciucă, propus la Apărare, Costel Alexe, propus la Mediu, Cătălin Predoiu, la Justiție, Adrian Oros, la Agricultură, Ion Ștefan la Dezvoltare, și Lucian-Ovidiu Heiuș, propus la Finanțe, singura noutate a Guvernului liberal.