Președinta R. Moldova a declarat astăzi, după mai multe incidente înregistrate în Transnistria, că există tensiuni între diferite forțe din regiunea transnistreană interesate de destabilizarea situației.

„Ceea ce se întâmplă în ultimele 24 de ore în regiunea transnistreană este o escaladare a tensiunilor. Pe durata mai multor săptămâni, în regiune au fost mai multe alerte cu bombe în școli și instituții medicale. Au urmat exploziile de ieri de la sediul așa-numitului MGB transnistrean, incidentul de pe aerodromul din Tiraspol și explozia de la nodul de radiocomunicații din Maiac. Autoritățile R. Moldova urmăresc cu precauție evenimentele care au loc pe teritoriul controlat de regimul de la Tiraspol. Analizele noastre la această oră arată că există tensiuni între diferite forțe în interiorul regiunii interesate de destabilizarea situației”, a declarat Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate.

Chișinăul condamnă „orice provocări și tentative de a atrage Republica Moldova în acțiuni ce pot pune în pericol pacea în țară”, a subliniat Maia Sandu, adăugând că autoritățile moldovene insistă asupra „soluționării pașnice a conflictului transnistrean”. 

Ea a mai spus că R. Moldova „nu planifică și nu desfășoară o blocare a regiunii transnistrene”, Chișinăul rămânând deschis dialogului.

Maia Sandu a precizat că nu a existat o comunicare directă cu regimul separatist de la Tiraspol, ci prin intermediul OSCE, fiind posibilă și o misiune a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa săptămâna aceasta în regiune.

Președinta R. Moldova a anunțat recomandările Consiliului Suprem de Securitate pentru instituțiile publice:

- Creșterea intensității verificărilor circulației în adiacența zonei de securitate;

- Creșterea intensității patrulării și verificărilor pe teritoriul Republicii Moldova și la frontieră;

- Creșterea nivelului de alertă în ceea ce privește securizarea obiectivelor de infrastructură critică;

- Creșterea nivelului de alertă a tuturor instituțiilor responsabile de asigurarea ordinii publice și securității.