Aurescu despre Navalnîi și proteste: Trebuie să discutăm la CAE despre adoptarea de sancțiuni
Șefii diplomațiilor europene discută astăzi la Bruxelles despre protestele din Rusia după arestarea opozantului Aleksei Navalnîi.
”Vom discuta astăzi și despre cazul Navalny și despre evenimentele care au avut loc în Rusia în acest weekend. Voi reitera faptul că România condamnă arestarea domnului Navalny, care este inacceptabilă, și voi arăta că represiunea față de opoziție, doar pentru faptul că este opoziție, este inacceptabilă și nedemocratică. De fapt, opoziția, chiar și non-parlamentară sau non-sistemică, beneficiază de drepturi, și eu cred că acestea trebuie recunoscute de către autorități. În weekend, am văzut atitudinea foarte asertiva si agresivă față de protestatari în multe orașe rusești. Libertatea de întrunire și libertatea de expresie sunt drepturi fundamentale foarte importante și trebuie să fie respectate, nu pot să fie anulate”, a declarat ministrul român de externe Bogdan Aurescu, înainte de reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE), de la Bruxelles.
Șeful diplomației române a mai spus că miniștrii de externe trebuie să discute astăzi și despre adoptarea de sancțiuni.
Background
Alte subiecte:
- strategia de distribuție a dozelor de vaccin pentru partenerii Uniunii Europene:
”România susține în mod ferm adoptarea unui mecanism pentru a sprijini țările din Balcanii de Vest, precum și cele din Parteneriatul Estic, să beneficieze de vaccinuri puse la dispoziție de către Uniunea Europeană. Cred că această inițiativă este foarte importantă pentru că Uniunea Europeană nu poate fi în siguranță și sănătoasă dacă vecinii ei nu sunt în siguranță și sănătoși”, a precizat Aurescu.
- relațiile transatlantice
- discuție cu ministrul de externe japonez despre Regiunea Liberă și Deschisă Indo-Pacifică: ”Sprijinim o acțiune comună cu Japonia, un partener cu o viziune similară cu cea a Uniunii Europene, pentru promovarea unei ordini globale bazate pe reguli, respect pentru drepturile omului și libertățile fundamentale. De asemenea, România sprijină o abordare strategică a Uniunii Europene față de această regiune, pentru a asigura condiții echitabile pentru toți actorii implicați, precum și o ordine maritimă bazată pe respectarea dreptului internațional și dezvoltare sustenabilă și verde”.
- diplomația climatică
- Bogdan Aurescu va prezenta omologilor săi inițiativa României de înființare a unui Centru Euro-Atlantic pentru Reziliență: ”Este o inițiativă care vizează crearea unei platforme menite să susțină statele Uniunii Europene și NATO, dar și statele partenere, în efortul de consolidare a rezilienței în fața unor riscuri multiple, pe baza unei abordări integrate atât la nivelul societății, cât și la nivelul guvernanței și voi solicita sprijinul colegilor mei pentru această inițiativă”.
Comentarii