Ministrul de externe a declarat luni că e extrem de important ca procurorul Curții Penale Internaționale și experți să se deplaseze imediat în Ucraina și să înceapă investigația în Bucea și în alte zone.

Bogdan Aurescu a avut astăzi o întrevedere cu șefa diplomației estone, Eva-Maria Liimets, aflată în vizită la București. Cei doi oficiali au „condamnat din nou, încă o dată, ferm apăsat atacurile Rusiei împotriva civililor la Bucea și în alte localități din Ucraina”.

"Este clar, este fără niciun fel de urmă de îndoială că răspunderea aparține Rusiei pentru aceste crime, pentru că ele au fost comise într-o zonă a Ucrainei în momentul în care această zonă era ocupată de către forțele armate ruse. Și este foarte important ca toți cei care au comis aceste fapte să fie investigați, să fie aduși în fața justiției și să răspundă pentru faptele lor. Este motivul pentru care atât România, cât și Estonia și alte state ale comunității internaționale au cerut încă de pe 2 martie procurorului Curții Penale Internaționale să demareze o investigație cu privire la posibilele crime de război, crime împotriva umanității, crime de genocid, comise pe teritoriul Ucrainei, inclusiv în acest context al conflictului declanșat în mod abuziv, în mod ilegal de Federația Rusă pe 24 februarie”, a afirmat Bogdan Aurescu, într-o conferință comună de presă.

Ministrul român de externe consideră că este „extrem de important ca procurorul Curții Penale Internaționale și experții care fac parte din biroul procurorului să se deplaseze imediat în Ucraina și să înceapă investigația în zonele de la Bucea, respectiv în alte orașe care sunt deja sub controlul autorităților ucrainene, pentru a culege elemente de probă în așa fel încât dosarele care vor fi instrumentate să fie extrem de solide, deci este extrem de important ca Curtea Penală Internațională să acționeze imediat în acest caz”. 

Izolarea Rusiei 

Aurescu a subliniat că e nevoie în continuare de o „coordonare comună” pentru a continua presiunea asupra Federației Ruse și izolarea sa pe plan internațional:

„România a susținut și continuă să susțină un răspuns cât mai ferm al comunității internaționale, inclusiv prin adoptarea de noi pachete de sancțiuni din partea UE, sancțiuni care să fie robuste, care să fie solid fundamentate juridic, de natură să descurajeze escaladarea în continuare a conflictului de către Rusia. Ne aflăm într-un proces de discuții la nivelul UE pentru adoptarea unui pachet suplimentar de astfel de sancțiuni”.

Șefa diplomației estone a subliniat importanța presiunii asupa Moscovei pentru a pune capăt războiului și a accelerării următorului pachet de sancțiuni impuse de UE.

„Vedem oameni nevinovați care mor într-un război nejustificat, care a fost început de Rusia și care durează de peste o lună. Mii de civili au murit, am asistat și la crimele din Bucea ... Rusia trebuie să fie trasă la răspundere pentru aceste acțiuni ... Criminalii de război trebuie să ajungă în fața instanței”, a spus Eva-Maria Liimets.

„Rusia trebuie trasă la răspundere și pentru distrugerea infrastructurii civile din Ucraina. Asta înseamnă că Rusia trebuie să ia parte la reconstruirea Ucrainei. Ar trebui să folosim activele înghețate ale Rusiei pentru această reconstrucție. Ar trebui să folosim și o parte din plățile pentru gazul rusesc pentru a reconstrui Ucraina”, a mai spus ea, adăugând că Estonia a sugerat deschiderea unui cont separat în care să se colecteze acești bani.

Eva-Maria Liimets a mai declarat că Rusia trebuie suspendată și din Consiliul pentru Drepturile Omului.