Bucureștiul susține ”o listă de sancțiuni cuprinzătoare” la adresa oficialilor din Belarus, vinovați de abuzurile împotriva opoziției, spune șeful diplomației române.

România este ”foarte îngrijorată” de situația din Belarus, Bucureștiul exprimându-și preocupările în legătură cu abuzurile pe care regimul le-a comis împotriva protestatarilor și opoziției, a declarat joi, la Berlin, ministrul de externe, Bogdan Aurescu, înaintea reuniunii informale a miniștrilor afacerilor externe din statele membre UE (în format Gymnich.

”Suntem foarte îngrijorați despre recenta arestare a unor reprezentanți ai Consiliului de Coordonare a Opoziției și a altor reprezentanți ai protestatarilor. Voi reitera, cu acest prilej, solicitarea României pentru sancțiuni împotriva celor responsabili de fraudarea alegerilor și de abuzurile față de protestatari. Conform informațiilor puse la dispoziție de opoziție, înaintea alegerilor, circa 1.500 de oameni au fost arestați. După alegeri, aproximativ 8.000 de persoane au fost arestate. S-a vorbit, de asemenea, și despre cinci persoane care au murit în timpul protestelor, iar 600 de oameni ar fi fost răniți. Nu ar trebui să uităm nici de cei 37 de prizonieri politici care se află în continuare închiși în Belarus. Trebuie să cerem în continuare eliberarea lor”, a spus Aurescu.

El a mai precizat că miniștrii de externe din UE discută și despre modalitățile în care poate fi oferit sprijin societății civile din Belarus: ”Voi anunța că am demarat deja procedura pentru alocarea unei contribuții financiare în valoare de 100.000 euro din bugetul pentru asistență internațională pentru dezvoltare și asistență umanitară în vederea sprijinirii mass-mediei independente și societății civile în Belarus”.

Întrebat dacă vrea ca președintele Aleksandr Lukașenko să fie inclus pe lista de sancțiuni, Bogdan Aurescu a precizat că România susține ”o listă de sancțiuni cuprinzătoare”.