Președintele american Donald Trump a prezentat marți planul de pace pentru Orientul Mijlociu, respins în avans de palestinieni. Benjamin Netanyahu se duce miercuri la Moscova, pentru a discuta cu președintele rus Vladimir Putin despre acest plan.

Însoțit de premierul israelian Benjamin Netanyahu, Donald Trump a prezentat la Casa Albă ceea ce el a numit "o soluție realistă cu două state" pentru soluționarea conflictului israeliano-palestinian.

Trump i-a avertizat pe palestinieni că "viitorul stat palestinian" nu va putea exista fără respectarea mai multor condiții, printre care "respingerea clară a terorismului". 

Președintele american a anunțat că Ierusalimul va rămâne "capitala indivizibilă a Statului Israel", fără a spune ce limite geografice ar urma să aibă loc orașul. Totodată, el a precizat că va exista și ”o capitală palestiniană în Ierusalimul de Est”, iar SUA își vor deschide o ambasadă în această capitală.

Palestinienii vor ca Ierusalimul de Est, parte a orașului ocupată în 1967 de Israel și apoi anexată, să fie capitala viitorului lor stat.  

În planul postat pe site-ul Casei Albe se arată că o capitală suverană a Statului Palestina ar trebui să fie în Ierusalimul de Est și ar putea să se numească Al Quds sau cum doresc palestinienii. În capitala palestiniană ar urma să fie incluse cartierul Kafr Aqab și zonele estice ale Shuafat și Abu Dis. 

Status quo-ul Muntelui Templului va fi menținut, în coordonare cu Iordania, care-și va păstra rolul special în protejarea Moscheii Al-Aqsa.

 

Planul de 80 de pagini recunoaște suveranitatea Statului Israel asupra Văii Iordanului și a altor teritorii din Cisiordania. 

Netanyahu a explicat că, în baza planului propus de Trump, refugiații palestinieni nu vor avea dreptul de întoarcere în Israel.

”Niciun palestinian sau israelian nu va fi dezrădăcinat din casa lui", a spus Trump, ceea ce sugerează că vor fi păstrate coloniile israeliene din Cisiordania, considerate ilegale de ONU.

Palestinienii resping planul. Ce le promite Trump

Palestinienii au respins planul încă dinainte de a fi prezentat, acuzându-l pe liderul de la Casa Albă că favorizeazul Israelul. Înainte de anunțul lui Trump, mii de palestinieni au protestat în Gaza, iar trupele israeliene și-au întărit pozițiile în apropiere de Ramallah și de așezarea israeliană din Beit El, din Cisiordania.

Donald Trump i-a trimis marți o scrisoare președintelui Autorității palestiniene Mahmoud Abbas, în care i-a explicat că teritoriul prevăzut pentru noul său stat ”va rămâne deschis și fără dezvoltarea de colonii israeliene pentru o perioadă de patru ani".

Mahmoud Abbas a respins din nou planul, pe care l-a caracterizat drept "o conspirație".

Trump susține că planul, creație în special a ginerelui său Jared Kushner, prevede mai mult decât o dublare a teritoriilor care se vor afla sub control palestinian în comparație cu situația actuală. 

Planul de pace e însoțit de un plan economic în valoare de 50 de miliarde de dolari. Președintele american a spus că, prin aplicarea măsurilor, vor fi create peste un milion de noi locuri de muncă pentru palestinieni, șomajul va scădea sub 10%, iar PIB-ul palestinian se va dubla. 

Un oficial american citat de Reuters a declarat că întrebarea e dacă palestinienii ”vor veni la masa negocierilor”. Dacă vor fi dispuși să negocieze, există zone în care se pot face compromisuri, a spus el, fără a oferi alte detalii.