Reprezentantul special al SUA pentru Balcanii de Vest atrage atenția asupra faptului că Rusia încearcă să divizeze statele din regiune și să să împiedice integrarea lor.

Washingtonul acuză frecvent Moscova de amestec în țările din Balcanii de Vest, care doresc să devină membre ale Uniunii Europene. 

"Suntem preocupați de intențiile rusești în ceea ce privește Balcanii de Vest", a declarat diplomatul american Matthew Palmer pentru ediția bulgară a Radio Free Europe într-un interviu realizat cu prilejul vizitei la Sofia a reprezentantului special al SUA. 

Rusia "preferă ca spațiul balcanic să fie fracturat, divizat... să fie un element de haos", a spus el, potrivit EurActiv.com.

Palmer a fost numit în funcție în august anul trecut pentru a ajuta Balcanii de Vest să se integreze în Occident.

Oficialul american a mai spus că o altă provocare pentru Balcani este activitatea agenților ruși. El a menționat câteva dintre acțiunile îndreptate de statul rus înpotriva acestei regiuni, printre care tentativa de lovitură de stat din Muntenegru în 2016, tentativa de asasinare a unui comerciant de arme din Bulgaria și "eforturile rusești de a submina sprijinul pentru Acordului Prespa dintre Skopje și Atena”.

Matthew Palmer a precizat că SUA speră că la Consiliul European din martie se va lua decizia privind deschiderea negocierilor de aderarea cu Macedonia de Nord și Albania, susținând că ambele țări îndeplinesc criteriile pentru începerea acestui proces.