Președintele SUA, Joe Biden, l-a atacat dur pe Vladimir Putin, în primul său discurs privind Starea Uniunii, numindu-l un „dictator” și avertizându-l că va plăti pentru agresiunea contra Ucrainei.

„Putin este acum mai izolat ca oricând de restul lumii'', a declarat marți Joe Biden, adăugând că democrațiile sunt pregătite să lupte împotriva „autocrației”.

„Dacă dictatorii nu plătesc prețul pentru agresiunea lor, ei provoacă și mai mult haos'', a spus liderul de la Casa Albă, subliniind că Putin va plăti „un preț ridicat pe termen lung”, chiar dacă ar putea obține câștiguri pe câmpul de luptă. 

Președintele american i-a amenințat și pe oligarhii ruși cu confiscarea „iahturilor, apartamentelor de lux și a avioanelor lor”. Un grup operativ al Departamentului de justiție american se va ocupa de urmărirea penală a activităților nelegale ale acestora.

După UE și Canada, și Statele Unite vor impune o interdicție pentru avioanele rusești din spațiul său aerian: „Anunț că ne vom alătura aliaților noștri închizând spațiul aerian american pentru toate zborurile rusești, izolând și mai mult Rusia și adăugând o presiune suplimentară asupra economiei sale”.

Liderul de la Casa Albă a precizat că forțe americane suplimentare vor fi desfășurate în țările din Flancul estic al NATO,dar a dat asigurări că acestea „nu merg în Europa pentru a lupta în Ucraina, ci pentru a-i apăra pe aliații noștri din NATO în cazul în care Putin decide să se deplaseze spre vest”.

Statele Unite sunt alături de Ucraina, iar atacul lui Putin împotriva acestei țări a fost „premeditat și neprovocat”, a spus Biden, subliniind că „libertatea va triumfa întotdeauna asupra tiraniei”.

Mulți parlamentari - democrați și republicați - și oficiali prezenți în Congres au purtat culorile drapelului ucrainean - galben și albastru, transmite Reuters.

SUA vor debloca 30 de milioane de barili de petrol

Biden a anunțat că SUA vor debloca 30 de milioane de barili de petrol din rezervele strategice pentru a stabiliza piața după invazia Rusiei în Ucraina.

„SUA au lucrat cu alte 30 de țări pentru a debloca 60 de milioane de barili de petrol din rezerve din întreaga lume. America va conduce acest efort, deblocând 30 de milioane de barili de petrol”, a declarat el.