Cancelarul austriac a declarat marți, înainte de summitul UE-Balcanii de Vest de la Tirana, că Viena nu e de acord cu aderarea României și Bulgariei la Schengen.

Întrebat de planul privind migrația și Balcanii de Vest prezentat luni de Comisia Europeană, Karl Nehammer a declarat că e ”un prim pas important”, dar mai sunt și alte teme importante.

”Nu este doar ruta din Balcanii de Vest ci și cea prin Bulgaria, România, Ungaria până în Austria”, a declarat cancelarul austriac, care a reiterat faptul că Viena nu e de acord cu aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen.


”Mai avem nevoie de timp ... există încă multe solicitări din partea Austriei”, a spus Nehammer, reamintind preocupările țării sale cu privire la securitatea frontierelor externe ale UE. 

Austria reclamă faptul că peste 75.000 de imigranți ilegali au ajuns pe teritoriul său, inclusiv prin România și Bulgaria. Bucureștiul a negat că prin România ar fi trecut un număr mare de migranți. 

Tot înaintea summitului de la Tirana, președintele Klaus Iohannis a declarat că încă se negociază primirea celor două state în Schengen, înainte de Consiliul JAI din 8 decembrie.