Premierul britanic Boris Johnson se află vineri la a doua vizită neanunțată la Kiev.

Vizita sa are loc la o zi după ce liderii din Germania, Franța, Italia și România au vizitat Ucraina, relatează BBC Online.

Premierul britanic Johnson a propus o operațiune majoră de pregătire a forțelor ucrainene: circa 10.000 de soldați la fiecare patru luni. Acest lucru ar putea ”schimba în mod fundamental ecuația războiului”.

Volodimir Zelenski și Boris Johnson au discutat despre furnizarea de arme grele, precum și despre sisteme de apărare antiaeriană, sprijin economic pentru Ucraina și alte sancțiuni împotriva Rusiei. 

++++

Macron, dispus să se ducă la Moscova

Președintele Emmanuel Macron a declarat pentru TF1 că a discutat la Kiev inclusiv posibilitatea de a se duce la Moscova pentru a negocia cu Vladimir Putin.

”Cred că o călătorie în Rusia astăzi necesită condiții prealabile, adică gesturi din partea președintelui Putin. Nu voi merge acolo pur și simplu", a spus președintele francez.

Întrebat dacă crede că Ucraina ar trebui să facă concesii teritoriale Rusiei, Macron a spus că este la latitudinea Kievului să decidă.

Macron a fost la Moscova pe 8 februarie, iar pe 24 februarie Rusia a atacat Ucraina.

++++

Putin proclamă sfârșitul lumii unipolare conduse de SUA

Președintele rus Vladimir Putin a susținut vineri că în lume au apărut noi centre de putere, ceea ce înseamnă în opinia sa sfârșitul lumii unipolare conduse de SUA, în pofida încercărilor Occidentului de a o conserva ''prin toate mijloacele'', consemnează agențiile Reuters, EFE și TASS.

Într-un discurs combativ susținut la Forumul economic de la Sankt Petersburg, Putin a acuzat Statele Unite că tratează celelalte țări ca pe niște ''colonii'' și că se consideră un ''mesager al lui Dumnezeu pe Pământ'' care are numai interese, dar nicio responsabilitate, însă, crede președintele rus, de acum înainte ''nimic nu va mai fi la fel în politica globală''.

''Statele Unite în mod evident nu își dau seama că în ultimele decenii noi centre de putere au apărut pe Glob și vocea lor este auzită tot mai mult. Fiecare dintre ele își dezvoltă propriul sistem politic și de instituții publice și implementează propriul model de creștere economică și, desigur, are dreptul de ale proteja și de a-și asigura suveranitatea națională'', a remarcat liderul de la Kremlin.

++++

Occidentul ''a încercat să creeze o anti-Rusie'' pe teritoriul Ucrainei

Președintele rus Vladimir Putin a susținut vineri că decizia sa de a ordona ''operațiunea militară specială'' împotriva Ucrainei a fost dificilă, dar necesară, având în vedere ''riscurile și amenințările'' la adresa Rusiei și că obiectivele acesteia vor fi duse până la capăt.

''Decizia a fost menită să-i protejeze pe cetățenii noștri, pe locuitorii republicilor din Donbas, care timp de opt ani au fost supuși unui genocid din partea regimului de la Kiev și a neonaziștilor susținuți de Occident'', a justificat el agresiunea militară împotriva Ucrainei lansată pe 24 februarie.

De asemenea, a motivat în continuare Putin, Occidentul ''nu doar că a încercat să creeze o anti-Rusie'' pe teritoriul Ucrainei, dar a inundat această țară cu arme și specialiști militari și ''absolut nimeni nu s-a gândit la oamenii care trăiesc în aceste teritorii''.

Președintele Rusiei a mai spus că Uniunea Europeană "și-a pierdut complet suveranitatea" și "dansează pe ritmurile altcuiva", aluzie la Statele Unite. El a acuzat UE că "ia tot ce i se dictează", afectându-și populația, afacerile și economia, relatează The Guardian.

++++

Vize pentru ruși

Ucraina va introduce un regim de vize pentru cetățenii ruși începând de la 1 iulie, a anunțat vineri președintele ucrainean Volodimir Zelenski, după aproape patru luni de la declanșarea invaziei ruse asupra țării sale, relatează AFP și Reuters.

Guvernul ucrainean urmează să adopte în cursul zilei o decizie oficială în acest sens "pentru a contracara amenințările fără precedent la securitatea națională, suveranitatea și integritatea teritorială a statului nostru", a precizat șeful statului pe Telegram.

++++

IKEA își va vinde toate fabricile din Rusia

RAI NEWS relatează că IKEA își va vinde toate cele patru fabrici din Rusia. După ce și-a suspendat activitățile în momentul invaziei ruse a Ucrainei, gigantul suedez de mobilă și-a anunțat acum plecarea de pe piața rusă. Știrea a fost făcută publică de agenția rusă "Tass", care citează un comunicat transmis de companie."Pe 3 martie, Inter IKEA Group și Ingka Group au anunțat o întrerupere a operațiunilor IKEA în Rusia și Belarus, după începerea războiului din Ucraina. De atunci, acordarea de sprijin și siguranță angajaților a fost o prioritate și grupurile de companii au putut garanta șase luni salarii tuturor angajaților", se arată în documentul companiei.

"Din păcate, circumstanțele nu s-au îmbunătățit și războiul devastator continuă. Activitățile și lanțurile de aprovizionare din întreaga lume au fost grav afectate și nu vedem nicio posibilitate de a relua operațiunile în curând", se arată în comunicat."În consecință, Inter Ikea Group și Ingka Group au decis acum să intre într-o nouă fază pentru a redimensiona ulterior businessul IKEA în Rusia și în Belarus", continuă comunicatul.În comunicatul de presă, compania anunță că își va concedia personalul: "IKEA Retail Business va sta pe loc și forța de muncă va fi redusă", totodată "va fi demarat procesul de găsire a unui nou proprietar pentru toate cele patru fabrici", iar "importul și exportul de produse IKEA către și dinspre Rusia și Belarus va rămâne blocat".

În plus, cele două birouri de achiziții și de logistică ale Inter IKEA de la Moscova și de la Minsk vor fi închise definitiv.

Surse: RADOR, AGERPRES