Protestele organizate luni seara de AUR față de măsurile anti-COVID au adunat sute sau zeci de persoane în București și mai multe orașe din țară. Au fost înregistrate diverse incidente.

AUR a susținut că protestează față de ”măsurile ilegale prin care Guvernul Cîțu încalcă drepturile și libertăților fundamentale ale românilor”, cerând ”ridicarea de urgență a tuturor restricțiilor ilegale, incoerente și iraționale impuse sub pretextul crizei sanitare”. Totodată, a solicitat ”explicații publice cu privire la fundamentarea științifică a impunerii restricțiilor și demisia premierului Florin Cîțu și a șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat".

Câteva sute de persoane au plecat în marș spre Piața Victoriei din Capitală, după ce inițial s-au adunat în Piața Universității pentru a protesta. La protesteke din București au participat și Ion Rădoi, liderul sindicatului Metrorex, aflat în conflict cu autoritățile, dar și senatoarea Diana Șoșoacă, fostă membră AUR.


Protestatarii au scandat "Jos Guvernul!", "Libertate!", "Jos masca!", "Fără botniță!”, ”Jos pandemis!”, au fluturat steaguri tricolore și au suflat în vuvuzele.

Câteva zeci de persoane au rămas să protesteze în Piața Victoriei și după intrarea în vigoare a interdicției de circulație în afara locuinței după ora 22: 00. Protestatarii au aruncat cu petarde și sticle către forțele de ordine, strigând lozinci. Cei mai mulți nu purtau mască, relatează Agerpres. 

Mai mulți huligani infiltrați între cei circa 100-150 de protestatari care se retrăgeau de la protestul din Piața Victoriei i-au atacat cu bolovani și sticle pe jandarmii care-i însoțeau. Câteva zeci de persoane au fost reținute de forțele de ordine și identificate, relatează HotNews.ro.

Mai multe stații de autobuz au fost vandalizate, inclusiv vitrine ale magazinelor de la Unirii.

La Pitești, oamenii ieșiți în stradă au strigat ”Afară, afară, cu ungurii din țară”, ”Vrem pe stadioane”, ”Jos Guvernul!” și ”Arafat, nu uita, asta nu e țara ta!”, potrivit ARGESULonline.ro.

La Bacău, zeci de protestatari s-au oprit în fața Spitalului Municipal ”Sfânta Maria” și au strigat ”Hoții!” și ”Asasinii!”.

Și la Galați, manifestanții au protestat în fața Spitalului Județean. Unii protestatari au  aruncate pietre și petarde către jandarmi, care au reacționat folosind gaz iritant.  

Câțiva zeci de timișoreni, care luni seară au protestat în centrul orașului față de restricțiile sanitare, s-au deplasat, în marș, la locuința primarului Dominic Fritz unde au scandat lozinci preț de aproximativ 10 minute, potrivit News.ro.

Protestatarii au pornit în marș, luni seară, pe străzile orașului Timișoara, iar în jurul orei 23:00 au ajuns în fața locuinței primarului Dominic Fritz unde au scandat mai multe lozinci: ”Herr Fritz, nu uita, Timișoara nu-i a ta”, ”Să nu uiți, Herr Fritz, Timișoara nu-i Auschwitz”, ”Demisia”, ”Ieși afară javră ordinară”, ”Fără carantină”, ”Dominic nu uita, Timișoara nu-i a ta”, ”Afară, afară cu Fritz din țară”.

La proteste a participat și Deian Miloșev, unul dintre traficanții de cocaină din gruparea condusă de Lucian Boncu, care a fost condamnat săptămâna trecută într-un dosar instrumentat de DIICOT, relatează Pressalert.ro.

Fostul primar Nicolae Robu a scris pe Facebook că e de acord cu protestele: ”Veți vedea că numărul de îmbolnăviri nu va crește! Va crește, în schimb, dacă le închideți la ora 18:00, idee pur și simplu debilă! Lăsați-ne să ne plimbăm cât vrem și unde vrem, fie și cu mască -deși e demonstrat că în aer liber masca nu-și are rostul! Și veți vedea că numărul de îmbolnăviri nu va crește! Ne veți îmbolnăvi, în schimb, de alte boli, veți afecta dezvoltarea biologică normală a copiilor noștri, ținându-ne închiși, frustrându-ne de aer liber și de soare”.

La Brașov, coloana de manifestanți a trecut pe lângă Spitalul CFR. Pe unul din clipurile apărute in mediul online, unul dintre participanții la protest filmează un bolnav de COVID care privește coloana mărșăluind prin fața geamului de la salonul unde se află internat, relatează Brasovul.net.