Plenul Parlamentului European a dezbătut joi bugetul multianual al UE și planul de redresare economică, după ce șefii de stat și de guvern au ajuns la un compromis marți dimineață. PE cere îmbunătățirea acordului pe buget pentru a-l aproba.

UPDATE

Eurodeputații au adoptat o rezoluție referitoare la concluziile reuniunii extraordinare a Consiliului European din 17-21 iulie 2020, rezoluție care constituie un mandat pentru negocierile viitoare privind finanțarea și redresarea UE.

În cadrul textului, Parlamentul European salută acceptarea de către liderii UE a fondului de redresare, așa cum fusese propus de către PE în luna mai, numind acest moment drept unul ”istoric pentru UE”.

Pe de altă parte, eurodeputații regretă ”reducerile masive aplicate componentelor de subvenții” și solicită deplina implicare democratică a Parlamentului European în instrumentul de redresare, care ”nu acordă un rol formal” pentru membrii PE. 

În ceea ce privește bugetul UE pe termen lung, eurodeputații nu sunt de acord cu reducerile bugetelor programelor orientate spre viitor și consideră că aceste reduceri ”vor submina bazele unei redresări durabile și puternice”.

Programe emblematice ale UE referitoare la climă, la tranziția digitală, la sănătate, tineret, cultură, cercetare, sau gestionarea frontierelor ”sunt supuse riscului unei reduceri imediate a finanțării în perioada 2020-2021”, iar, începând cu anul 2024, ”bugetul UE în ansamblu va fi sub nivelurile din 2020, punând în pericol angajamentele și prioritățile UE”.

Prin această rezoluție, Parlamentul European transmite că nu acceptă acordul politic asupra bugetului pe perioada 2021-2027, la care a ajuns Consiliul European și ”nu va aproba automat un fapt împlinit”. Europarlamentarii sunt ”pregătiți să refuze aprobarea” bugetului UE pe termen lung, Cadrul Financiar Multianual (CFM), până în momentul în care se va ajunge la un acord satisfăcător în cursul viitoarelor negocieri dintre Parlament și Consiliu, preferabil până la sfârșitul lunii octombrie, cel târziu, pentru ca programele din 2021 să poată începe fără dificultăți.

În cazul în care noul CFM nu va fi adoptat la timp, eurodeputații reamintesc că Articolul 312(4) din Tratatul pentru Funcționarea Uniunii Europene prevede prelungirea temporară a plafonului din ultimul an (2020) al actualului cadru financiar și că acest fapt este pe deplin compatibil cu planul de redresare și cu adoptarea noilor programe ale CFM.

De asemenea, PE ”regretă profund” subminarea semnificativă de către Consiliul European a eforturilor Comisiei și ale Parlamentului de a sprijini statul de drept, drepturile fundamentale și democrația în cadrul CFM și al planului de redresare, reamintind că Regulamentul privind Statul de drept va fi co-decis de către Parlamentul European.

Textul reiterează faptul că PE nu va aproba CFM fără un acord privind reforma sistemului de resurse proprii ale Uniunii, inclusiv introducerea unei categorii de noi resurse proprii până la sfârșitul CFM 2021-2027, care sunt necesare pentru a acoperi cel puțin costurile legate de planul de redresare.

Eurodeputații consideră că șefii de stat și de guvern din UE nu au reușit să abordeze problema planului de rambursare aferent instrumentului de redresare și reamintesc că, fără reduceri și mai mari ale bugetelor programelor importante, sau creșterea contribuțiilor Statelor membre la bugetul UE, noile resurse proprii constituie singura opțiune acceptabilă pentru Parlamentul European.

Legislativul solicită ca, cel târziu până la sfârșitul anului 2024, să intre în vigoare o revizuire la jumătatea perioadei a CFM, obligatorie din punct de vedere juridic și subliniază că această revizuire trebuie să vizeze plafoanele pentru perioada 2025-2027, introducerea unor resurse proprii suplimentare și punerea în aplicare a obiectivelor privind clima și biodiversitatea.

+++

Președintele Consiliului European, Charles Michel, și președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, au sprijinit în plen acordul privind bugetul multianual al Uniunii Europene și planul de relansare economică convenit de liderii celor 27 de țări membre săptămâna aceasta.

Ursula von der Leyen a admis că reducerile de cheltuieli la unele programe și capitole importante - Erasmus, migrație, mediu, sănătate - sunt ”o pastilă greu de înghițit”.

După discursuri, cei doi au plecat din plen, fără a sta să asculte intervențiile eurodeputaților, gest taxat de aceștia.

Cum PE propusese un buget de 1.300 miliarde de euro, mulți eurodeputați au criticat tăierile. De asemenea, ei și-au exprimat dezamăgirea pentru modul în care a fost ocolită condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept.

Proiectul de rezoluție ce urmează a fi votat în această după-amiază cere un ”acord satisfăcător” pe buget pentru ca Parlamentul European să-l aprobe. 

Eurodeputații au cerut majorarea sumelor alocate pentru climat, agenda digitală, sănătate, cercetare, Erasmus, infrastructură, gestionarea granițelor și Fondul european de apărare.

”Nu suntem pregătiți să acceptăm acest acord pe CFM”, a spus Manfred Weber (PPE). De asemenea, Iratxe García, liderul grupului S&D, a afirmat că nu acceptă reducerile, mai ales ”nu într-un moment în care trebuie să ne consolidăm autonomia strategică și să reducem disparitățile dintre statele membre”.

Mulți au subliniat că problema rambursării datoriei nu a fost soluționată. Eurodeputații au insistat asupra faptului că sarcina rambursării nu trebuie să revină cetățenilor și că trebuie garantat un sistem solid de noi resurse proprii, incluzând o taxă digitală sau taxe pe emisiile de dioxid de carbon, și un calendar obligatoriu.

În plus, mulți membri ai PE au subliniat faptul că ”UE nu este o mașină de bani pentru bugetele naționale”, exprimându-și regretul că țările ”frugale” nu doresc să plătească prețul pentru beneficiile pieței unice și insistând asupra faptului că niciun fond nu ar trebui alocat guvernelor ”pseudo-democrate”, care nu respectă statul de drept și valorile UE.

Alți membri ai PE au fost mai sceptici cu privire la noile resurse proprii care să genereze suficiente resurse pentru a rambursa întreaga datorie și au avertizat că această criză nu ar trebui folosită ca pretext pentru o mai mare integrare în UE, potrivit unui comunicat.

Cu toate acestea, mulți eurodeputați au subliniat că Parlamentul European este pregătit pentru negocieri rapide pentru a aduce îmbunătățirile necesare poziției comune a Consiliului.

Rezoluția care va fi votată astăzi va servi drept mandat pentru viitoarele negocieri cu Președinția germană a Consiliului UE. Rezultatul votului final va fi anunțat astăzi în ședință plenară la ora locală 17:30 (18:30, ora României).

+++

Președintele PE, David Sassoli, a precizat că e nemulțumit de mai multe chestiuni și că va cere clarificări privind legarea fondurilor europene de statul de drept, după ce această chestiune a fost mult diluată, la presiunile unor țări din est.

Eurodeputații dezbat joi rezultatele summit-ului UE din 17-21 iulie cu președintele Consiliului European, Charles Michel, și cu președinta Comisiei, Ursula von der Leyen.

Ei urmează să adopte și o rezoluție privind cadrul financiar multianual (CFM), un sistem de resurse proprii și un plan de redresare pentru Europa.