Bulgaria îşi începe prima Preşedinţie a Consiliului UE cu ambiţii mari, dorind să adere cât mai rapid la Schengen şi Zona Euro şi să aducă mai aproape de Uniune statele din Balcanii de Vest.

'Uniunea Europeană trebuie să fie şi mai puternică după ce Preşedinţia bulgară se va încheia. Instituţiile bulgare vor lucra în mod activ şi la unison pentru atingerea acestui obiectiv”, a declarat vineri preşedintele Rumen Radev, după întrevederea cu liderul Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, relatează Novinite.

În cadrul întâlnirii, preşedintele bulgar l-a asigurat pe Juncker de dorinţa Sofiei de a adera la Spaţiul Schengen, cei doi oficiali apreciind că acest lucru ar duce la îmbunătăţirii securităţii în întreaga UE.

Ambiţiile Sofiei nu se opresc la Schengen, ci vizează şi Zona Euro. Încă de anul trecut, oficialii bulgari au anunţat că vor să adere cât mai curând posibil la moneda unică.  


Jean-Claude Juncker şi-a reconfirmat sprijinul pentru integrarea europeană a ţărilor din regiune şi dinamizarea dialogului cu statele din Balcanii de Vest, aceasta fiind una dintre priorităţile Bulgariei pe parcursul celor şase luni în care va deţine Preşedinţia rotativă a UE.

Un alt obiectivă este îmbunătăţirea relaţiilor UE cu Turcia.   

Într-un interviu acordat Deutsche Welle, şeful Comisiei s-a arătat cât de poate de optimist în legătură cu Preşedinţia bulgară.

"Bulgaria este pregătită excelent, guvernul a creat chiar şi un minister al preşedinţiei Consiliului UE. Ministra de resort, Liliana Pavlova, este, ca de altfel şi premierul Boiko Borisov, pregătită perfect. Împreună cu Mariya Gabriel, care face o treabă excelentă la Comisie, Bulgaria va aduce progrese în Europa. Sunt sigur de asta. Pentru că Bulgaria s-a conformat în totalitate agendei europene şi a pus în prim plan exact subiectele importante pentru europeni: migraţia, agenda digitală, o uniune europeană a Apărării şi viitorul european al statelor vest-balcanice", a declarat Juncker. (Interviul integral, aici)

Lansare cu proteste

Juncker şi comisarii săi au ajuns joi în Bulgaria pentru lansarea oficială a Preşedinţiei, dar au fost întâmpinaţi la Sofia de peste 1.500 de protestatari care au strigat "Corupţie!", "Mafia!”, "Demisia!”, "Vrem natură, nu betoane!” - aluzie la planurile autorităţilor de a permite lucrări de construcţie în aproape jumătate din suprafaţa parcului naţional Pirin, aflat pe lista UNESCO, relatează EurActiv.com.