Bulgaria își începe prima Președinție a Consiliului UE cu ambiții mari, dorind să adere cât mai rapid la Schengen și Zona Euro și să aducă mai aproape de Uniune statele din Balcanii de Vest.

'Uniunea Europeană trebuie să fie și mai puternică după ce Președinția bulgară se va încheia. Instituțiile bulgare vor lucra în mod activ și la unison pentru atingerea acestui obiectiv”, a declarat vineri președintele Rumen Radev, după întrevederea cu liderul Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, relatează Novinite.

În cadrul întâlnirii, președintele bulgar l-a asigurat pe Juncker de dorința Sofiei de a adera la Spațiul Schengen, cei doi oficiali apreciind că acest lucru ar duce la îmbunătățirii securității în întreaga UE.

Ambițiile Sofiei nu se opresc la Schengen, ci vizează și Zona Euro. Încă de anul trecut, oficialii bulgari au anunțat că vor să adere cât mai curând posibil la moneda unică.  


Jean-Claude Juncker și-a reconfirmat sprijinul pentru integrarea europeană a țărilor din regiune și dinamizarea dialogului cu statele din Balcanii de Vest, aceasta fiind una dintre prioritățile Bulgariei pe parcursul celor șase luni în care va deține Președinția rotativă a UE.

Un alt obiectivă este îmbunătățirea relațiilor UE cu Turcia.   

Într-un interviu acordat Deutsche Welle, șeful Comisiei s-a arătat cât de poate de optimist în legătură cu Președinția bulgară.

"Bulgaria este pregătită excelent, guvernul a creat chiar și un minister al președinției Consiliului UE. Ministra de resort, Liliana Pavlova, este, ca de altfel și premierul Boiko Borisov, pregătită perfect. Împreună cu Mariya Gabriel, care face o treabă excelentă la Comisie, Bulgaria va aduce progrese în Europa. Sunt sigur de asta. Pentru că Bulgaria s-a conformat în totalitate agendei europene și a pus în prim plan exact subiectele importante pentru europeni: migrația, agenda digitală, o uniune europeană a Apărării și viitorul european al statelor vest-balcanice", a declarat Juncker. (Interviul integral, aici)

Lansare cu proteste

Juncker și comisarii săi au ajuns joi în Bulgaria pentru lansarea oficială a Președinției, dar au fost întâmpinați la Sofia de peste 1.500 de protestatari care au strigat "Corupție!", "Mafia!”, "Demisia!”, "Vrem natură, nu betoane!” - aluzie la planurile autorităților de a permite lucrări de construcție în aproape jumătate din suprafața parcului național Pirin, aflat pe lista UNESCO, relatează EurActiv.com.