Ambasadorul bulgar la București a declarat luni că țara sa va pune un accent deosebit pe oferirea unei perspective europene statelor din Balcanii de Vest, ministrul român de Externe precizând că Bucureștiul sprijină pe deplin Sofia în acest sens.

Subliniind că Bulgaria vrea să fie un "honest broker" pe parcursul celor șase luni ale mandatului la Președinția Consiliului UE, ambasadorul Todor Churov a declarat că Sofia va pune accentul pe oferirea unei perspective europene pentru statele din Balcanii de Vest. 

Diplomatul a susținut că, în ultimii 10 ani, Europa s-a confruntat cu mai multe crize, ceea ce a făcut ca atenția să fie îndreptată mai degrabă spre propriile probleme, "de aceea mulți dintre partenerii noștri, mai ales cei din Balcanii de Vest au pierdut speranța că perspectivele lor europene sunt realiste".

În această situație, statele balcanice au început să caute perspective de dezvoltare în altă parte, a avertizat Churov.

"Acum avem ocazia să-i reasigurăm că perspectivele lor europene sunt reale...Bulgaria a aderat la UE doar în urmă cu 10 ani și-și amintește cum se simte o țară candidată...Putem stabili o legătură puternică între Balcanii de Vest și UE", a afirmat ambasadorul, amintind că pe 17 mai va avea loc la Sofia un summit la care sunt invitați șefii de stat și de guvern din Uniune și cei din Balcani.

Principiile pe care mizează Bulgaria:

  • o perspectivă europeană clară
  • aderare bazată pe merite
  • criterii obiective

Ambasadorul a subliniat că Sofia nu dorește să creeze "așteptări nerealiste" țărilor din Balcanii de Vest, care nu sunt la același nivel, unele mai avansate, altele mai puțin avansate.

La rândul său, ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat că cele două țări au "vederi similare pe multe subiecte regionale, europene și internaționale" și i-a asigurat pe bulgari de sprijinul României, inclusiv în chestiunea Balcanilor de Vest.

"Apreciem și sprijinim pe deplin abordarea Bulgariei privind prioritizarea perspectivei europene pentru Balcanii de Vest...Avem o oportunitate să avansăm împreună pe calea extinderii", a spus șeful diplomației.

El a mai evocat importanța Strategiei Dunării și a regiunii Mării Negre, două subiecte ce pot fi împinse mai sus pe agenda europeană, dat fiind că după Bulgaria la Președinția UE vor veni alte două țări interesate de aceste chestiuni: Austria și România.