Ambasadorul bulgar la Bucureşti a declarat luni că ţara sa va pune un accent deosebit pe oferirea unei perspective europene statelor din Balcanii de Vest, ministrul român de Externe precizând că Bucureştiul sprijină pe deplin Sofia în acest sens.

Subliniind că Bulgaria vrea să fie un "honest broker" pe parcursul celor şase luni ale mandatului la Preşedinţia Consiliului UE, ambasadorul Todor Churov a declarat că Sofia va pune accentul pe oferirea unei perspective europene pentru statele din Balcanii de Vest. 

Diplomatul a susţinut că, în ultimii 10 ani, Europa s-a confruntat cu mai multe crize, ceea ce a făcut ca atenţia să fie îndreptată mai degrabă spre propriile probleme, "de aceea mulţi dintre partenerii noştri, mai ales cei din Balcanii de Vest au pierdut speranţa că perspectivele lor europene sunt realiste".

În această situaţie, statele balcanice au început să caute perspective de dezvoltare în altă parte, a avertizat Churov.

"Acum avem ocazia să-i reasigurăm că perspectivele lor europene sunt reale...Bulgaria a aderat la UE doar în urmă cu 10 ani şi-şi aminteşte cum se simte o ţară candidată...Putem stabili o legătură puternică între Balcanii de Vest şi UE", a afirmat ambasadorul, amintind că pe 17 mai va avea loc la Sofia un summit la care sunt invitaţi şefii de stat şi de guvern din Uniune şi cei din Balcani.

Principiile pe care mizează Bulgaria:

  • o perspectivă europeană clară
  • aderare bazată pe merite
  • criterii obiective

Ambasadorul a subliniat că Sofia nu doreşte să creeze "aşteptări nerealiste" ţărilor din Balcanii de Vest, care nu sunt la acelaşi nivel, unele mai avansate, altele mai puţin avansate.

La rândul său, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat că cele două ţări au "vederi similare pe multe subiecte regionale, europene şi internaţionale" şi i-a asigurat pe bulgari de sprijinul României, inclusiv în chestiunea Balcanilor de Vest.

"Apreciem şi sprijinim pe deplin abordarea Bulgariei privind prioritizarea perspectivei europene pentru Balcanii de Vest...Avem o oportunitate să avansăm împreună pe calea extinderii", a spus şeful diplomaţiei.

El a mai evocat importanţa Strategiei Dunării şi a regiunii Mării Negre, două subiecte ce pot fi împinse mai sus pe agenda europeană, dat fiind că după Bulgaria la Preşedinţia UE vor veni alte două ţări interesate de aceste chestiuni: Austria şi România.