Cei trei candidați selecționați pentru funcția de procuror-șef european, Jean-François Bohnert din Franța, Laura Codruța Kövesi din România și Andres Ritter din Germania au fost audiați marți în comisiile LIBE și pentru Control bugetar.

UPDATE 

Mai mulți eurodeputați străini au avut cuvinte de apreciere la adresa Laurei Codruța Kovesi. Maria Grapini (S&D) și Cătălin Ivan au atacat-o pe fosta șefă a DNA, insistând pe tema protocoalelor secrete și pe dosarul deschis ca urmare a plângerii lui Sebastian Ghiță. 

+++

Audierile s-au încheiat. Președintele Comisiei de Control bugetar va transmite în această seară președintelui Comisiei LIBE o scrisoare cu evaluarea celor trei candidați. Evaluarea Comisiei LIBE va avea loc mâine dimineață, în cadrul întâlnirii coordonatorilor, de la ora locală 9:00 (10:00, ora României), urmând ca la 11:00 (12:00, ora României) să aibă loc votul în cadrul unei reuniuni extraordinare a LIBE. Decizia celor două comisii va fi transmisă președintelui PE, Antonio Tajani. 


+++

Laura Codruța Kovesi își prezintă activitatea în limba engleză. Fosta șefă a DNA a precizat că, dat fiind interesul multor români pentru audieri, va vorbi în limba română atunci când va răspunde la întrebările europarlamentarilor.

  • EPPO va trebui să apere interesele financiare ale UE, trebuie creată infrastructura umană și financiară necesară, precum și regulamente interne. Trebuie să definim obiective împreună cu colegiul comisarilor, să facem schimb de informații, să avem acorduri de cooperare cu state neparticipante și terțe.
  • În mandatul meu, DNA a pus sechrestru pe bunuri de peste două miliarde euro.
  • Nu am nimic de ascuns, știu că vi s-au furnizat informații negative despre mine. 
  • am colaborat cu OLAF din postura de șefă a DNA.
  • Răspunzând întrebării unei eurodeputate socialiste, Kovesi spune că îndeplinește toate condițiile pentru a putea candida la conducerea EPPO.
  • Întrebată cum va face față presiunii în cazul unor dosare privind România, Kovesi declară că va acționa profesional și își va respecta obligațiile din regulamentul Parchetului European.
  • dacă un procuror delegat va afecta drepturile fundamentale ale unei persoane cercetate, voi lua măsurile necesare.
  • Eurodeputata Barbara Spinelli a întrebat-o de distincțiile oferite de CIA în 2007 și 2011, dar Laura Codruța Kovesi a replicat că nu e vorba de CIA, ci de Secret Service: ”În activitatea mea de procuror la crimă organizată, am investigat multe infracțiuni privind bancnote false și cybercrime... Pentru modul în care am fost implicată în pregătirea procurorilor, am fost recompensată cu cele două distincții”.
  • Ofițerii SRI nu au administrat probe, nu au particat la procesul penal, au existat sesizări de la SRI, răspunde Kovesi la întrebarea lui Cătălin Ivan, eurodeputat independent, fost membru PSD.
  • Fosta șefă a DNA a precizat că procentul anual al achitărilor în dosarele DNA a fost de 10-13%, nu de 40% cum a susținut Ivan.
  • La observația Mariei Grapini că a fost revocată din motive constituționale nu politice, Kovesi a replicat că revocarea sa din fruntea DNA a avut loc în urma unei decizii a CCR în care ea nu a fost parte. Curtea a judecat un conflict între președinte și Ministerul Justiției, din acest motiv am făcut o plângere la CEDO.
  • Am fost tot timpul independentă, am anchetat membri din diferite partide politice, i-a răspuns Kovesi unei eurodeputate socialiste, deranjată de sprijinul arătat de PPE candidatului român. Eurodeputata a dorit un răspuns în engleză, deși primii doi candidați au vorbit doar în limba maternă.

+++

Jean-François Bohnert: m-am ocupat de fraude, corupție, crimă organizată. 10 ani din carieră am fost șef de parchet în Franța, dar am și experiență la nivel european, în cadrul Eurojust. 

  • EPPO are nevoie de credibilitate, procurorul-șef trebuie să caute legitimitate pentru această instituție, să convingă statele membre să colaboreze. 
  • Parchetul trebuie să vină cu noi perspective, să lupte împotriva fraudelor și să fie neîndurător cu toate infracțiunile, inclusiv corupția. 
  • voi fi complet independent, am 58 de ani, nu mai doresc nicio funcție în Franța.

Emilian Pavel (PSD) îl întreabă dacă va dori protocoale secrete cu serviciile de informații pentru a primi informații.

+++

Ritter spune că e o onoare că se află pe listă împreună cu Laura Codruța Kovesi. Am toată admirația pentru curajul ei.

+++

Frauda și corupția slăbesc credibilitatea UE în ochii contribuabililor. E de importanță vitală să asigurăm protecția solidă a intereselor financiare ale Uniunii, spune candidatul german.

 

  • E vorba de o abordare europeană, dintr-o perspectivă europeană. 
  • La nivel național a existat adesea o lipsă de resurse, e important să punem laolaltă eforturile și capacitățile existente.
  • Parchetul se va baza pe cooperarea cu statele membre participante, un schimb de informații rapid va juca un rol cheie pentru activitatea instituției.
  • Rolul procurorului-șef european e de a furniza bune practici de lucru.
  • Ritter răspunde întrebărilor eurodeputaților.

+++

Andres Ritter va fi primul, urmat de Bohnert, iar Kovesi va fi ultima.

+++

Va avea loc o tragere la sorți pentru a stabili ordinea în care vor vorbi cei trei candidați. Fiecare va avea la dispoziție șapte minute pentru a se prezenta.

+++

Procurorul-șef va fi numit de comun acord de către Parlamentul European și Consiliu.

Lista scurtă a fost stabilită de o comisie independentă de experți, care a fost considerat că fosta șefă a DNA este cea mai potrivită pentru a conduce Parchetul European.

Votul ambasadorilor l-a plasat pe primul loc pe candidatul francez, un rol avându-l și campania dusă de România împotriva lui Kovesi.