Protestele declanșate de moartea lui George Floyd au degenerat în incendieri și acte de vandalism, iar ciocnirile cu forțele de poliție s-au intensificat. Președintele Trump dă vina pe extrema stângă pentru violențe.

În mai multe orașe americane, printre care Washington, Los Angeles, Chicago, Miami și Detroit, a fost instituită duminică starea de asediu. În Los Angeles, Washington, Houston, Philadelphia și Atlanta și alte orașe americane, oamenii nu mai au voie să circule pe timpul nopții, măsura fiind luată cu scopul de a stăvili manifestațiile violente care s-au extins pe întreg teritoriul SUA.

Circa 5.000 de soldați din Garda Națională au fost desfășurați în 15 state și în Washington, unde numeroși demonstranți s-au strâns în fața Casei Albe, scandând diverse sloganuri și aprinzând focuri. Potrivit The New York Times, președintele Donald Trump a fost dus vineri seară într-un buncăr, în timpul unei manifestații similare în fața reședinței oficiale.

Polițistul Derek Chauvin a fost arestat și inculpat pentru omucidere involuntară în cazul lui George Floyd. El urmează să compară în cursul zilei de luni în fața instanței pentru o primă audiere. 

  • Mai mulți jurnaliști au fost răniți, iar unii reținuți, deși le-au comunicat polițiștilor că sunt ziariști. 
  • Kellie Chauvin, soția ofițerului de poliție Derek Chauvin, a anunțat că divorțează după 10 ani de căsnicie. Într-un comunicat furnizat de avocatul ei, Kellie Chauvin a declarat că e devastată de uciderea afro-americanului George Floyd. Avocatul ei a precizat că aceasta a decis să divorțeze din cauza incidentului în care a fost implicat soțul ei. 
  • Un camion cisternă a încercat duminică să treacă prin mijlocul unui cortegiu de mii de manifestanți pe un pod din centrul Minneapolis, Minnesota, orașul în care a murit Floyd. Șoferul camionului a fost rănit și plasat în stare de arest.
  • Chris Swanson, un șerif din Genesee County, Michigan, s-a alăturat protestatarilor pentru a-i convinge pe aceștia să protesteze pașnic în Flin, un oraș cu circa 100.000 de locuitori, relatează CNN.

 


  • Donald Trump a scris pe Twitter că va înscrie mișcarea de extremă stângă "Antifa" (antifascistă) pe lista americană a organizațiilor teroriste: "Anarhiștii conduși de Antifa, mai ales, au fost blocați rapid. Trebuia ca primarul (din Minneapolis) să facă acest lucru din încă din prima seară și nu ar mai fi existat nicio problemă".
  • Într-o intervenție la CNN, fosta consilieră pe probleme de securitate în Administrația Obama, Susan Rice, a sugerat că violențele care însoțesc protestele pașnice ale americanilor revoltați de moartea lui George Floyd par a avea legătură cu extremiști și chiar cu tehnici de manipulare rusești.
  • Și președintele comisiei senatoriale privind serviciile de informații, republicanul Marco Rubio, a scris pe Twitter că anumite conturi de social media care provin din cel puțin trei țări au urmărit și au promovat violența și confruntările dintre protestatari și forțele de ordine. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, a respins insinuările. 

  • O autopsie independentă, efectuată la cererea familiei lui George Floyd, a stabilit că moartea sa a fost ”cauzată de asfixiere mecanică din cauza compresiunii gâtului și a spatelui”, potrivit Huffpost.com.