Christian Wigand, purtător de cuvânt al CE, a declarat că, dacă rezultatele DNA în lupta împotriva corupției ar fi puse sub semnul întrebării, Comisia ar putea reevalua situaţia în cadrul MCV.

Întrebat de revocarea Laurei-Codruţa Kovesi, Wigand a declarat: "Nu comentăm decizii ale instanţelor naţionale sau punea lor în aplicare".

În schimb, purtătorul de cuvând al Comisiei Europene a reamintit importanţa DNA în lupta anticorupţie.

"Am subliniat în repetate rânduri că independența sistemului judiciar al României și capacitatea sa de a lupta eficient împotriva corupției sunt de o importanță capitală. Acesta este esenţa rapoartelor MCV pe justiție. Comisia a precizat în mod clar în rapoarte MCV succesive că această capacitate a Direcției Naționale Anticorupție de a-și menține rezultatele în circumstanțe dificile era un semn important al sustenabilității. Dacă aceste rezultate ale DNA în lupta împotriva corupției ar fi puse sub semnul întrebării, Comisia poate fi nevoită să reevalueze această concluzie", a precizat Wigand în cadrul briefingului zilnic de presă al CE, răspunzând unor întrebări venite din partea unei jurnaliste de la Antena 3.

Aceasta a abordat şi chestiunea protocoalelor SRI, precizând că ele ar trebui să facă parte din MCV, din moment ce au fost încheiate cu instituţii ale sistemului judiciar.

Mai mult, în râsetele audienţei, ea a dorit să le ofere purtătorilor de cuvânt cele trei protocoale desecretizate, dar a fost refuzată ferm şi fără echivoc.