Ţinând cont de modul în care se raportează ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, şi senatorul PSD Şerban Nicolae la spaţiul virtual e greu de crezut că actuala coaliţie are vreun gând să respecte dreptul românilor din Diaspora de a vota.

"Haideţi să fim de acord că cetăţenii români sunt egali, că dacă în vârful muntelui se votează la secţia de votare prin deplasarea persoanei indiferent de vârstă până la secţia de votare, să nu facem pentru alţi cetăţeni drept de vot din vârful patului, prin corespondenţă sau electronic. Ştiţi foarte bine că ambasadorii numiţi de Klaus Werner Iohannis de care nu îndrăzniţi să vă luaţi au organizat alegerile", a declarat marţi senatorul PSD Şerban Nicolae, în contextul moţiunii simple depusă la Senat împotriva ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu.

Şerban Nicolae a furnizat şi o minciună grosolană, susţinând că tabletele au fost închise de USR-PLUS, deşi sistemul de prevenire a votului multiplu aparţine STS, Serviciul fiind cel care a decis închiderea lui la ora 21:30.

"Ştiţi că atunci când s-a zis că Bucureştiul a închis tabletele, de fapt era serviciul de securitate, erau cei de la URSS - PLUS. Nu Bucureştiul a închis tabletele, dar nu aveţi curaj să vă luaţi de stăpânii voştri pentru că vă plătesc şi vă comandă", le-a spus senatorilor Şerban Nicolae.

Şi ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a arătat că nu prea înţelege cum funcţionează spaţiul virtual. De altfel, el s-a pronunţat în mai multe rânduri împotriva votului electronic şi a celui prin corespondenţă. 

Marţi, pe holurile Parlamentului, jurnaliştii au asistat la un dialog halucinant între şeful diplomaţiei şi o reprezentantă a Declic, organizaţia neguvernamentală care a lansat o petiţie  privind demiterea sa, petiţie semnată de peste 120 de mii de români.

"-Din ce Diasporă (Sic!) ești?
-Sunt membru al comunității Declic, noi suntem cei care au venit cu 124.000 de semnături...
-Dar de unde ești?
-De loc, din Brașov. Am fost și eu în Diaspora, dar acum locuiesc aici...
-Bine, bravo!
-...reprezentând acești 124.000 de oameni.

-Nu a fost nicio semnătură a unui om.

-Sunt online, d-le Meleșcanu.
-Sunt niște liste cu nume, pe care cu tot respectul...
-D-le Meleșcanu, nu știu dacă știți legislația europeană, conform GDPR noi nu putem veni cu date personale ale semnatarilor. În schimb, acești oameni sunt reali.
-Dar acești oameni trebuie să semneze ei, să văd că într-adevăr e alor.
-S-au semnat.
-Unde s-au semnat? Ai pus tu numele?
-Se semnează online, d-le Meleșcanu". (Sursa: Digi 24)