Ținând cont de modul în care se raportează ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, și senatorul PSD Șerban Nicolae la spațiul virtual e greu de crezut că actuala coaliție are vreun gând să respecte dreptul românilor din Diaspora de a vota.

"Haideți să fim de acord că cetățenii români sunt egali, că dacă în vârful muntelui se votează la secția de votare prin deplasarea persoanei indiferent de vârstă până la secția de votare, să nu facem pentru alți cetățeni drept de vot din vârful patului, prin corespondență sau electronic. Știți foarte bine că ambasadorii numiți de Klaus Werner Iohannis de care nu îndrăzniți să vă luați au organizat alegerile", a declarat marți senatorul PSD Șerban Nicolae, în contextul moțiunii simple depusă la Senat împotriva ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu.

Șerban Nicolae a furnizat și o minciună grosolană, susținând că tabletele au fost închise de USR-PLUS, deși sistemul de prevenire a votului multiplu aparține STS, Serviciul fiind cel care a decis închiderea lui la ora 21:30.

"Știți că atunci când s-a zis că Bucureștiul a închis tabletele, de fapt era serviciul de securitate, erau cei de la URSS - PLUS. Nu Bucureștiul a închis tabletele, dar nu aveți curaj să vă luați de stăpânii voștri pentru că vă plătesc și vă comandă", le-a spus senatorilor Șerban Nicolae.

Și ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a arătat că nu prea înțelege cum funcționează spațiul virtual. De altfel, el s-a pronunțat în mai multe rânduri împotriva votului electronic și a celui prin corespondență. 

Marți, pe holurile Parlamentului, jurnaliștii au asistat la un dialog halucinant între șeful diplomației și o reprezentantă a Declic, organizația neguvernamentală care a lansat o petiție  privind demiterea sa, petiție semnată de peste 120 de mii de români.

"-Din ce Diasporă (Sic!) ești?
-Sunt membru al comunității Declic, noi suntem cei care au venit cu 124.000 de semnături...
-Dar de unde ești?
-De loc, din Brașov. Am fost și eu în Diaspora, dar acum locuiesc aici...
-Bine, bravo!
-...reprezentând acești 124.000 de oameni.

-Nu a fost nicio semnătură a unui om.

-Sunt online, d-le Meleșcanu.
-Sunt niște liste cu nume, pe care cu tot respectul...
-D-le Meleșcanu, nu știu dacă știți legislația europeană, conform GDPR noi nu putem veni cu date personale ale semnatarilor. În schimb, acești oameni sunt reali.
-Dar acești oameni trebuie să semneze ei, să văd că într-adevăr e alor.
-S-au semnat.
-Unde s-au semnat? Ai pus tu numele?
-Se semnează online, d-le Meleșcanu". (Sursa: Digi 24)