Premierul Ludovic Orban a precizat joi că, după 15 mai, se vor ridica acele restricții pentru care există cel mai mic risc epidemiologic.

”În primă fază vom ridica acele restricții pentru care există cel mai mic risc epidemiologic, ridicarea restricțiilor se va face gradual. Vom aștepta o perioadă de timp, cât e perioada, de 14 zile - 15 zile, pentru a vedea dacă sunt efecte privitoare la diseminarea sau răspândirea virusului, după care, evident, vom trece la următoarele măsuri. De asemenea, trebuie pregătite și măsuri de protejare, dacă dăm drumul la restaurante trebuie să stabilim niște reguli și proprietarii de restaurante vor trebui să se adapteze acestor reguli, la fel și în cazul unor posibile creșe, grădinițe", a explicat premierul Ludovic Orban.

Prim-ministrul a spus că hotelurile nu vor mai avea nicio restricție, ci doar reguli care vor trebui respectate. Întrebat când se vor putea redeschide, Orban a spus că ”de acum”. 

Întrebat cine se va duce la hoteluri în condițiile în care există restricții de circulație, Ludovic Orban a spus că, după 15 mai, vor fi eliminate toate restricțiile de circulație în interiorul localităților, iar în afara lor vor fi menținute doar unele pentru deplasarea în afara lor.

Întrebat dacă grădinițele și creșele vor fi redeschise în acest an, Orban a răspuns: "Știu că este o problemă legată de copii, de exemplu în familiile monoparentale, chiar dacă beneficiază de Legea 19, plata indemnizației de 75%, sunt foarte multe mame și tați care pot să riște să-și piardă locul de muncă pentru că stau acasă, iar angajatorul le cere să vină la serviciu și atunci trebuie găsită o modalitate de a putea să aibă grijă de copii, suplimentar față de alocarea pe care am stabilit-o prin Legea 19, completată de ordonanța noastră".

Întrebat dacă la vară vor putea fi deschise centrele after-school și grădinițele, Orban a precizat că se  discută tot felul de variante, dar pentru orice ridicare a restricțiilor trebuie să existe o analiză epidemiologică ”foarte seriosă și garanția existenței unui set de măsuri care să reducă la maxim posibilitatea de răspândire a virusului în activitățile pentru care se ridică restricția”.

Iohannis explică ce se va întâmpla după 15 mai

Mai mult pe EurActiv »