Valentin Boldeiu, Unicredit: În ceea ce priveste liniile de creditare, există un prag maxim al dobânzii pe care banca îl poate percepe unui beneficiar PNDR, stabilit prin Ordin al ministrului. Interviu VIDEO și răspunsuri la întrebările cititorilor.

Valentin Boldeiu a răspuns întrebărilor în cadrul unei discuții online.

Implicarea băncilor este esențială în asigurarea resurselor financiare pentru derularea proiectelor europene, în condițiile în care majoritatea celor ce solicită finanțare nu dețin toată suma necesară pentru a realiza activitățile propuse. 

De asemenea, rolul băncilor este important și în faza inițială, când solicitantul de finanțare poate contacta băncile pentru analiza prealabilă a dosarului de proiect (componenta de consultanță și analiză), informațiile obținute fiind esențiale pentru succesul finanțării. 

Care este exact implicarea băncilor în noul Program de Dezvoltare Rurală?

Valentin Boldeiu este Coordonator Fonduri Europene în cadrul UniCredit Bank.

  • Valentin Boldeiu s-a specializat în proiecte de consultanță pentru atragerea de fonduri europene, pre-aderare si post-aderare. De asemenea, a acordat consultanță managerială și financiară, a proiectat sisteme de costuri și strategii de eficientizare, dar și strategii de dezvoltare pe termen lung pentru companii din sectorul privat (2001-2007). A debutat ca economist în cadrul Băncii Naționale a României (1997-2000). Deține un MBA la Ajou University (Coreea de Sud, 2000).

 Întrebări și răspunsuri

1. Produse noi
Aveti in oferta produse noi pentru firmele din agricultura (exploatatii, productie cereale, mai exact). Ce avantaje oferiti fata de alte banci?
Valentin Boldeiu: Referindu-ma strict la sustinerea productiei de cereale, Unicredit Bank ofera solutii de finantare pentru acoperirea cheltuielilor cu culturile. Finantarile acopera costurile legate de intretinerea, administrarea si dezvoltarea culturilor (seminte, insecticide, salarii, costul culesului si transportului etc). Caracteristicile produselor sunt flexibile: credit de nevoi generale revolving sau la termen, rambursari adaptate ciclului de productie, mix flexibil de garantii. Avand in vedere diversitatea nevoilor clientilor nostri, va indemn sa ne vizitati intr-o sucursala apropiata dvs.,unde putem determina mult mai eficient varianta optima de finantare a afacerii dvs.

2. Dobanzi
Cum sunt dobanzile dv. pentru creditele in domeniul agricol (macar intervale) si ce garantii solicitati pentru credite in acest domeniu? Cu multumiri anticipate pentru raspuns.
Valentin Boldeiu: Plecand tot de la diversitatea modelelor de afaceri, a dimensiunii acestora si a proiectelor de investitii implicate, este greu de dat un raspuns/interval de dobanda atata timp cat acesta este rezultatul procesului de analiza a creditului. Ceea ce pot sa va spun este ca banca va oferta dobanda functie de nivelul de performanta al solicitantului si de nivelul de valoare adaugata pe care respectiva finantare o va sustine la client. Va asteptam la Unicredit pentru a discuta nevoile dvs. de finantare.

3. Firmele mici
Acordati credite in domeniul agricol si pentru firme mici? Ce conditii solicitati firmelor mici, de exemplu pentru activitati non-agricole (cabinet veterinar).
Valentin Boldeiu: Activitatile non-agricole au fost sustinute in PNDR 2007-2013 prin masurile 312 si 313 si vor fi finantate si in noul PNDR. UniCredit Bank a finantat un numar semnificativ de proiecte si vom continua finantarea microintreprinderilor si a activitatilor non-agricole din mediul rural si in cadrul actualei perioade de programare. Conditiile solicitate nu difera de cele standard impuse de autoritati pentru aprobarea proiectelor si de banca pentru analiza de credit.

4. Măsuri în caz de blocaj
Ce ce intampla cu clientii care nu primesc decontarile de la Minister la timp? Ei vor avea de suportat ratele si apare riscul de blocaj.
Valentin Boldeiu:
In paleta de produse dedicate proiectelor cu finantare nerambursabila, creditul punte este cel care sustine cheltuielile proiectului pana la incasarea sumelor de la autoritati. In precedenta perioada de programare am avut lungi perioade in care decontarile au intarziat semnificativ, caz in care am prelungit maturitatea creditului, acesta rambursandu-se deindata ce sumele aferente ajutorului public au fost incasate. UniCredit Bank va avea aceeasi abordare in continuare, in urma analizei caz cu caz a motivului intarzierilor in plata a sumelor nerambursabile.

5. Garanții
Cu ce garantii lucreaza banca, in conditiile unui proiect agricol? Sunt suficiente, de exemplu, utilajele agricole achizitonate prin proiect?
Valentin Boldeiu:
Este foarte important tipul de proiect agricol si evident suma creditului. Clientilor nostri le punem la dispozitie pentru implementarea proiectelor cu finantare nerambursabila atat credit punte cat si credit de investitii si, atata timp cat proiectul nu contine decat achizitii simple de utilaje, creditul punte poate fi negarantat. In aceste conditii, utilajele agricole achizitionate prin proiect pot fi suficiente pentru garantarea intregii finantari a proiectelor respective.

6. Creditare teren

Atunci cand acordati un credit pentru business agricol, cand faceti o evaluare a afacerii, de la cate hectare in sus / capete bovine etc. discutati? Va intreb asta pt ca sunt banci care nu stau de vorba cu fermieri care au sub 100 ha. or, ferme cu cel putin 100 ha sunt vrei 13.000 in toata tara. Marea majoritate a fermelor din Romania, peste 800.000 au 1-5 ha, insumand mai bine de 5 milioane de ha. Cu alte cuvine, peste 5 milioane de hectare de teren din tara asta raman in afara business-ului agricol. Cum putem capitaliza marea masa a fermelor din Romania, pentru a scoate aceste milioane de ha din subzistenta si pentru a le introduce in economia competitiva?
Valentin Boldeiu: In principiu, la UniCredit nu exista limita minima in ceea ce priveste dimensiunile fermelor. Profilul industriei impune insa anumite niveluri de performanta pentru atingerea unui prag de profit care sa asigure rambursarea unui credit. As pune mai mult accentul pe factorii calitativi (de exemplu: randamentul la hectar) decat pe cei cantitativi (de exemplu: suprafata cultivata), dar analiza de credit nu poate face abstractie de acestia din urma. Fermele mici pot fi in primul rand bancarizate prin acordarea de credite ce vor fi rambursate din subventiile pe suprafata. Apoi, in masura in care ferma respectiva dovedeste capacitate de a genera plusvaloare, banca poate acorda credite pentru sustinerea nevoilor de capital de lucru necesar infiintarii si realizarii de culturi pe suprafetele respective.

7. Linii PNDR neutilizate
In PNDR nou sunt 4 submasuri care nu au fost accesate practic de nimeni pana acum. si altele care sunt prea putin accesate. si ma refer in special la procesarea / marketingul produselor agricole si al produselor pomicole. De ce nu faceti dvs niste linii de creditare c dobanzi mai mici si conditii mai bune special pentru aceste submasuri, in intelegere cu Ministerul Agriculturii, care poate sa vina cu garantii de stat (sa vi se reduca riscul)? De ce nu va duceti la minister sa propuneti astfel de masuri concrete? In felul asta veti avea clienti (la credite) pe teremen scurt , dar mai ales pe termen lung, pt ca cei care vin acum se vor dezvolta, vor deveni si mai competitivi si vor avea nevoie de credite mai mari si mai profitabile pt banci...
Valentin Boldeiu:
Asteptam si noi cu interes primele rezultate ale sesiunii de depunere a proiectelor si analiza efectuata de AFIR asupra acestora. In ceea ce priveste liniile de creditare, exista un prag maxim al dobanzii pe care banca il poate percepe unui beneficiar pe PNDR, stabilit prin Ordin al ministrului. In acelasi timp, o solutie ar putea fi folosirea unui instrument financiar (eventual de tip garantie de portofoliu), finantat prin FEADR, care sa impulsioneze acordarea de credite cu dobanzi mai mici pentru sustinerea activitatii in domeniul respectiv.