Ce prevede OUG care nu e a austerității, ci a "chibzuirii mai corecte" a banului public
Ministrul finanțelor, Adrian Câciu, a anunțat vineri că Guvernul a adoptat OUG privind reducerea cheltuielilor bugetare. Față de forma inițială au apărut câteva modificări. Guvernul speră să facă o economie de peste 5 miliarde de lei la buget.
Adrian Câciu a prezentat după ședința de guvern principalele măsuri din Ordonanța de urgență, printre care reducerea cu 10% a cheltuielilor cu bunuri și servicii, cu excepția cheltuielilor din domeniul sănătății și al educației ș interzicerea achiziționării, preluării în leasing, închirierii de autoturisme, de aparatură birotică de către autoritățile și instituțiile publice.
Există însă excepții legate de Programul Rabla pentru autoritățile care achiziționează autoturisme nepoluante.
Alte excepții la achiziții se referă la cele din PNRR sau proiectele care fac obiectul acordului de imprumut cu Banca Mondială.
De asemenea, se menține suspendarea ocupării prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante cu excepția posturilor unice, dar și aici există excepții, prin memorandum: "Sectoarele vor veni în fața Guvernului dacă este necesară o derogare pentru acele sectoare unde este necesară angajarea în continuare de personal, inclusiv educație și sănătate".
Câciu a anunțat că s-a introdus o prevedere care spune că, la data intrării în vigoare a OUG, procedurile încetează dacă nu a fost parcursă etapa de comunicare a rezultatului procedurii de achiziție publică. "Practic nu e de ajuns doar sa fie invitatie de participare urcată în SEAP. Rămân în derulare cele unde s-a comunicat rezultatul procedurii, iar celelalte încetează", a spus Câciu.
Alte excepții la achiziții se referă la cele din PNRR sau proiectele care fac obiectul acordului de imprumut cu Banca Mondială.
Angajările la stat sunt oprite, dar se pot face derogări.
Ministrul finanțelor a precizat că modificările legate de cumulul pensiei cu salariu se vor face prin lege.
În privința celorlalte elemente și posibilități de taxare, Câciu a spus că încasările statului încep să revină la "normalul programat": "Pe de altă parte cred că nu se impune să intervenim pe o impozitare. Aceste lucruri se vor întâmpla după ce se întâmplă digitalizarea".
A fost eliminat articolul privind sporul de doctorat, urmând să se clarifice în noua Lege a salarizării modul în care acesta va fi acordat.
Prin aceeași ordonanță s-a introdus un nou instrument de flexibilizare a achitării facturilor restante către furnizorii de energie electrică în baza schemei de compensare care funcționează potrivit Ordonanței 27, în sensul în care, până când se pot echilibra sumele din Fondul de tranziție care se alimentează din veniturile excepționale realizate de producătorii din sectorul energetic, Ministerul energiei și Ministerul muncii pot să achite facturile restante la furnizori pe baza deconturilor venite de la ANRE, din bugetele proprii, din alte titluri de cheltuieli.
Conform OUG, vor fi reduse cu 50% numărul de posturi de consilieri personali ai demnitarilor publici: "Sunt în jur de 900 de posturi. Deci se va reduce acest număr la 450 de posturi, dar depinde și de numărul posturilor vacante".
Ca și premierul Nicolae Ciucă și viitorul șef al Guvernului Marcel Ciolacu, Adrian Câciu a evitat să se refere la austeritate, spunând că e o OUG a "chibzuirii mai corecte" a banului public.
Comentarii