Comisia Europeană a propus vineri statelor membre ale UE să achiziționeze 200 de milioane de doze suplimentare de vaccin împotriva COVID-19 produs de BioNTech și Pfizer, cu opțiunea de a achiziționa încă 100 de milioane de doze.

Aceasta ar permite UE să cumpere până la 600 de milioane de doze din acest vaccin, care este utilizat deja în întreaga UE.

Dozele suplimentare vor fi livrate începând cu al doilea trimestru al anului 2021. 

UE a achiziționat un vast portofoliu de vaccinuri produse cu diferite tehnologii, asigurând până la 2,3 miliarde de doze din cele mai promițătoare vaccinuri potențiale, atât pentru Europa, cât și pentru țările învecinate, informează CE.

Pe lângă vaccinul produs de BioNTech-Pfizer, un al doilea vaccin, produs de Moderna, a fost autorizat la 6 ianuarie 2021.

Se preconizează că, în curând, vor fi autorizate și alte vaccinuri.

Acest portofoliu de vaccinuri ar permite UE nu numai să acopere necesitățile întregii sale populații, ci și să furnizeze vaccinuri țărilor învecinate.

Într-o conferință de presă la Bruxelles, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a precizat că statele membre nu pot negocia în mod separat acorduri privind vaccinurile anti-COVID-19 cu companii farmaceutice în paralel cu eforturile UE, pe fondul unor informații că Germania ar fi negociat separat cu BioNTech/Pfizer.

”Niciun stat membru nu are permisiunea de a negocia în paralel sau de a avea un contract în paralel'', a declarat Ursula von der Leyen.