Guvernul a adoptat vineri o HG privind relaxarea unor restricții începând de sâmbătă.

De la 1 iunie se vor aplica și alte relaxări, a anunțat premierul Florin Cîțu, după ședința de Guvern:

- Se elimină restricțiile referitoare la portul măștii în spații deschise neaglomerate, urmând ca restricția să fie aplicată în continuare în spații publice precum piețe, târguri, bâlciuri, talciocuri, stații pentru transportul în comun, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă.

- Se elimină, totodată, restricțiile referitoare la circulația pe timpul nopții a persoanelor.

- Tot de mâine se elimină restricția privind programul operatorilor economici până la ora 21:00.

- Restaurantele, barurile, cafenelele și terasele vor funcționa în intervalul orar 5:00-24:00.

- În spații deschise, competițiile sportive se vor desfășura cu participarea spectatorilor, până la 25% din capacitatea maximă a spațiului.

”Participarea va fi permisă doar pentru: persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut zece zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test anti PCR nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore”, a precizat premierul.

- Organizarea și desfășurarea spectacolelor de tip drive-in sunt permise numai dacă ocupanții unui autovehicul sunt membri ai aceleiași familii sau reprezintă grupuri de până la patru persoane.

- Organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private, sau a altor evenimente culturale, sunt permise numai cu participarea a cel mult 500 de spectatori, cu asigurarea unei suprafețe de 2 m pătrați pentru fiecare persoană, precum și cu purtarea măștii de protecție.

Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-COV-2, pentru care au trecut zece zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoane care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid, nu mai vechi de 24 de ore. 

- Se pot organiza cursuri de instruire și workshop-uri pentru adulți, inclusiv cele organizate pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene, cu un număr de participanți de maxim 50 de persoane în interior și de maxim 200 persoane în exterior, cu asigurarea unei suprafețe de 2 metri pătrați pentru fiecare persoană, cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite, dacă incidența cumulată la 14 zile din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3 la mia de locuitori.

- Se permite activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activitatea în spații închise în domeniul sălilor de sport și/sau fitness - este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului în județe/localități unde incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3 la mia locuitori, cu asigurarea unei suprafețe de minim șapte metri pătrați pentru fiecare persoană.

- În cazul în care toate persoanele sunt vaccinate și au trecut zece zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activitatea în spații închise, în domeniul sălilor de sport și/sau fitness va fi deschisă fără a depăși 70% din capacitatea maximă a spațiului în județe/localități unde incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3 la mia de locuitori, cu asigurarea unei suprafețe de minim 4 metri pătrați pentru fiecare persoană. 

”Acestea sunt măsuri pe care le luăm până la 1 iunie, în această Hotărâre de Guvern. De la 1 iunie, unele dintre aceste măsuri vor fi relaxate în ceea ce crește numărul de spectatori la spectacole ș.a.m.d. - ele sunt toate în hotărârea CNSU. Acolo aveți, până la 1 august, toate măsurile cum le vedem noi în acest moment”, a spus premierul.