CEDO a condamnat marți Rusia la plata sume de 126.000 de euro cu titlul de prejudicii morale și 5.000 de euro cheltuieli pentru reprezentare către profesorii, elevii și părinții a patru școli cu predare în limba română din Transnistria.

În februarie 2014, directorul Liceului Teoretic "Lucian Blaga" din Tiraspol, Transnistria, Ion Iovcev, contabila și șoferul instituției de învățământ au fost opriți de către miliția transnistreană, iar ulterior au fost lipsiți de libertate. Aceștia au fost învinuiți de contrabandă cu mijloace bănești, când încercau să treacă așa zisa vamă, având la ei salariile profesorilor Liceului Teoretic "Lucian Blaga".

Potrivit unui comunicat al Asociației Promo-LEX, Curtea de la Strasbourg a constatat violarea art. 2 al Protocolului 1, dreptul la instruire; art. 8 al Convenției, dreptul la respectarea vieții private și de familie, art. 5 alin. 1 dreptul la libertate și siguranță, de către Guvernul rus.

Reclamanții sunt profesori, angajați, elevi și părinți din patru școli cu predare în grafia latină, din regiunea transnistreană: Liceul Teoretic "Lucian Blaga” din Tiraspol; Liceul Teoretic "Mihai Eminescu” din Dubăsari; Liceul Teoretic "Ștefan cel Mare și Sfânt” din Grigoriopol și Gimnaziul din Corjova, Dubăsari.

Ei au fost reprezentați de către avocații Promo-LEX.

"După pronunțarea de către CtEDO, a Hotărârii pe cauza Catan și alții, în octombrie 2012, situația școlilor cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană nu s-a îmbunătățit. Mai mult ca atât, administrația locală a continuat aplicarea presiunilor administrative și financiare asupra instituțiilor și hărțuirea psihologică a profesorilor și elevilor", precizează Promo-LEX.