Augustin Lazăr, Marian Drilea, Gabriela Scutea și Daniel Horodniceanu au susținut miercuri interviul, în fața unei comisii conduse de ministrul Justiției. Lui Scutea i s-a reproșat participarea la protestul magistraților de la Bruxelles.

UPDATE

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, i-a respins pe toți cei patru candidați la șefia Parchetului General. Procedura va fi reluată, a declarat el pentru G4Media.ro.

+++

Interviurile au început la ora 9:00. Fiecare candidat va avea la dispoziție aproximativ 30 de minute pentru a face o prezentare a Ministerului Public, a eventualelor disfuncții și vulnerabilități identificate, dar și propuneri de remediere a acestora, după care vor răspunde întrebărilor puse de membrii comisiei de examinare, relatează Agerpres. Propunerea ministrului Justiției va fi înaintată Secției pentru procurori a CSM, în vederea obținerii avizului, urmând ca, după obținerea acestuia, Tudorel Toader să înainteze propunerea președintelui României.

'Cel mai probabil, astăzi vom comunica și un răspuns. În cursul zilei de azi, probabil înainte sau după moțiune, vom da un răspuns", a declarat Tudorel Toader, la intrarea în sediul Ministerului Justiției.

 

Marian Drilea, procuror la DIICOT Brașov, a declarat că Secția specială pentru anchetarea magistraților trebuie menținută.

Fostul șef al DIICOT Daniel Horodniceanu a precizat că trebuie identificate derapajele din sistem: "Trebuie trași la răspundere cei care încalcă conduita de magistrat. Putem vedea toate acestea pe pagina Inspecției Judiciare. Ele trebuie identificate, iar cei vinovați trebuie să fie trași la răspundere”.

Actualul procuror general Augustin Lazăr a spus că în mandatul său de trei ani care se încheie luna aceasta, au fost rezolvate circa 1,4 milioane de cazuri și cele două "mari dosare istorice": Mineriada și Revolutia din 1989.

Toader l-a întrebat pe Lazăr de dezvăluirile privind trecutul său de procuror din perioada comunistă, precum și despre cheltuielile făcute cu deplasările în străinătate.

Procurorul general și-a exprimat speranța că procedura de selecție va fi ”imparțială, transparentă și legală”.

Dacă nu va fi, o ”veți contesta, așa cum ați mai făcut-o”, a replicat ministrul Justiției.

Procurorul Gabriela Scutea, fostă adjunctă a Codruței Kovesi când aceasta conducea Parchetul General, a fost întrebată despre participarea sa la protestul magistraților români de la Bruxelles, de săptămâna trecută: ”V-aș întreba, doamna procuror, că și eu sunt magistrat, sunt judecător, și chiar am o întrebare pe care i-am adresat-o și domnului procuror general, Augustin Lazăr: Care este dreptul nostru de exprimare în raport de obligațiile noastre profesionale de magistrați, dreptul de rezervă, dreptul la liberă exprimare față de obligațiile și principiul separației puterilor în stat. Până unde putem merge noi, magistrații, cu exprimarea unor nemulțumiri și dacă avem dreptul constituțional să le exprimăm cu privire la elaborarea sau nu a unor acte normative?”

”Vă rog să mă iertați pentru exprimarea foarte directă, dar, în situația în care noi ne-am aflat împreună la aceeași masă pe 18 februarie și nu știam despre Ordonanța de urgență 7, iar a doua zi a fost dată, iar noi acolo discutam despre transparență și bună discuție în general între puterile statului, înseamnă că poate ne aflăm în acel punct în care obligația de rezervă are o virgulă, poate să ducă la exprimarea unui punct de vedere de către corpul magistraților. Vă repet, a fost un protest tăcut, așa cum s-a ținut și în București și în orașul nostru (Brașov - n.r.)”. a replicat Gabriela Scutea.