Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură a membrilor Guvernului României condus de Vasilica-Viorica Dăncilă are loc la Palatul Cotroceni.

UPDATE

Călin Popescu-Tăriceanu a declarat luni seară că PSD-ALDE vor continua schimbarea legilor justiției.

"Vrem revenirea la normalitate și consolidarea statului de drept. Vrem eliminarea statului paralel. Afirmațiile președintelui sunt doar politice. Au fost dezbateri ample pe legile justiției. Președintele mai degrabă alimentează aceste proteste. Realitățile demonstrează contrariul a ceea ce a făcut președintele pe toate planurile", a declarat, la România TV, Tăriceanu, scrie România Liberă.

+++

Miniștrii au fost audiați astăzi în comisiile de specialitate și tot astăzi au primit votul de încredere în plenul Parlamentului.

282 de parlamentari au votat în favoarea celui de-al treilea guvern PSD-ALDE după alegerile din decembrie 2016.

Declarații Klaus Iohannis: 

  • ”La doar un an de la alegerile parlamentare, am ajuns deja la al treilea Cabinet PSD-ALDE, după un dublu eșec cu guvernele anterioare.În mod sigur, nu aceasta este performanța pe care o așteptau românii. Sper că, odată cu învestirea celui de-al treilea Executiv propus de majoritatea parlamentară, să înceteze și această țopăială guvernamentală, care a dus anul trecut la degradarea climatului social și la o stare de spirit care nu poate fi benefică dezvoltării unei societăți”.
  • e o discrepanță majoră între promisiunile cu care partidele din coaliție au venit în fața românilor și situație în care ne aflăm.
  • nu vedem progrese notabile în educație și sănătate, iar ”marile proiecte de infrastructură impresionează prin absență”.
  • ”În justiție schimbarea legislației a fost forțată, ignorând argumentele întregului sistem judiciar, dar și numeroasele critici venite inclusiv de la partenerii noștri externi. Există o linie roșie pe care guvernanții și decidenții majorității nu au voie să o depășească. Afectarea independenței justiției este de neacceptat! Coaliția aflată la putere nu trebuie să ignore semnalul transmis de sute de mii de români, care de un an de zile continuă să susțină în stradă statul de drept”
  • ”În loc să fie simplificate lucrurile, iar veniturile salariaților să fie majorate, ne confruntăm cu incertitudini care riscă să degenereze în instabilitate financiară și dezechilibre economice majore. În locul promisiunilor de creștere a salariilor, mulți angajați reclamă astăzi că, de fapt, salariile lor vor scădea”.
  • aveți o misiune dificilă, va trebui să convingeți, plecând cu un capital de încredere redus.
  • preluați din start factura eșecului celor două guverne anterioare propuse tot de PSD-ALDE.
  • s-a irosit prea mult timp și s-au ratat numeroase oportunități.
  • ”2018 este anul în care celebrăm Centenarul României moderne și un moment unic în existența națiunii române. Este nevoie de solidaritate, de unitate, de coerență la nivelul societății, nu doar pentru a marca așa cum se cuvine împlinirea celor 100 de ani de la Marea Unire, ci pentru a trasa, în primul rând, direcțiile României viitoare. Nu avem, până astăzi, proiecte majore care să reunească principalii actori din societate. Avem, în schimb, mari așteptări din partea românilor. Cetățenii așteaptă o direcție clară, neechivocă, în acord cu năzuințele de întărire a statului de drept, de eliberare a instituțiilor de sub amenințarea corupției. Oamenii își doresc prosperitate într-o țară în care politicienii respectă cetățenii, o țară care știe ce vrea și încotro se îndreaptă. Sunt lucruri pe care puterea politică de după alegerile din decembrie 2016 nu a vrut sau nu a fost capabilă să le livreze până acum. Este responsabilitatea dumneavoastră să o faceți!”