Șapte state membre au decis să se conecteze la portalul Uniunii, care asigură verificarea caracteristicilor de securitate conținute în codurile QR ale tuturor certificatelor, și au început să elibereze de astăzi primele certificate digitale UE.

Marți a fost lansat sistemul tehnic la nivelul UE, care permite verificarea certificatelor COVID-19 în condiții de siguranță și cu respectarea vieții private, anunță Comisia Europeană.

Certificatul UE a fost propus de Comisie pentru reluarea călătoriilor în condiții de siguranță în această vară.

Documentul va fi gratuit, securizat și accesibil tuturor cetățenilor.

El este disponibil în format digital sau pe hârtie și reprezintă o dovadă a faptului că o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19, a obținut un rezultat negativ la test sau s-a vindecat în urma unei infecții.

”Creat în doar două luni, portalul UE asigură verificarea caracteristicilor de securitate conținute în codurile QR ale tuturor certificatelor. Acest lucru le va permite cetățenilor și autorităților să aibă certitudinea că certificatele sunt autentice. În timpul acestui proces, nu se schimbă și nu se păstrează date cu caracter personal”, dă asigurări CE.

De la 10 mai, 22 de țări au testat portalul cu succes.

Regulamentul se va aplica de la 1 iulie, însă toate statele membre care au trecut cu succes testele tehnice și care sunt pregătite să elibereze și să verifice certificatele pot începe să utilizeze deja sistemul în mod voluntar.

Prin urmare, de astăzi, șapte state membre – Bulgaria, Cehia, Danemarca, Germania, Grecia, Croația și Polonia – au decis să se conecteze la portal și au început să elibereze primele certificate ale UE.

Alte state membre au ales să lanseze certificatul digital al UE privind COVID numai atunci când toate funcțiile vor fi implementate la nivelul întregii țări.

”Este important ca, în săptămânile următoare, toate statele membre să își finalizeze pe deplin sistemele naționale de emitere, stocare și verificare a certificatelor, astfel încât sistemul să devină funcțional la timp pentru sezonul vacanțelor. Cetățenii UE așteaptă cu nerăbdare să călătorească din nou și își doresc să facă acest lucru în condiții de siguranță. Obținerea unui certificat al UE este un pas crucial în acest sens”, a declarat Stella Kyriakides, comisara pentru sănătate și siguranță alimentară.