Charles al III-lea a fost proclamat oficial ca nou rege sâmbătă, la Palatul St James din Londra, de către Consiliul de Ascensiune, un organism ceremonial istoric care se reunește pentru a desemna pe fiecare dintre noii monarhi ai Regatului Unit.

"Doamnelor și domnilor, îmi revine datoria plină de tristețe să vă anunț moartea mult iubitei mele mame, Regina. Știu cât de multă compasiune aveți pentru mine atât voi cât și întregul popor - și cred că pot să cred că și întreaga lume - în urma acestei pierderi ireparabile pe care am suferit-o cu toții. Pentru mine este o mare consolare să știu că această compasiune exprimată de atât de mulți oameni față de sora mea și de frații mei și că această afecțiune și sprijin copleșitor vor fi extinse către întreaga noastră familie după această pierdere", a declarat noul suveran britanic în debutul discursului său.

Regele Charles al III-lea a aprobat sâmbătă un ordin conform căruia ziua funeraliilor defunctei suverane Elisabeta a II-a va fi decretată sărbătoare legală în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, transmite dpa, preluată de Agerpres.

Deocamdată data funeraliilor nu este cunoscută, dar este de așteptat să aibă loc în ceva mai bine de o săptămână.