Premierul Marcel Ciolacu i-a solicitat vineri ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, să pregătească hotărârea de guvern privind organizarea primului tur al alegerilor prezidențiale pe 15 sau pe 29 septembrie.

”În urma deciziilor din coaliția de guvernare, îi solicit domnului vicepremier și ministru al afacerilor interne, Cătălin Predoiu, să pregătească proiectul hotărârii de guvern privind alegerile prezidențiale. Săptămâna viitoare stabilim la care dintre cele două date, 15 sau 29 septembrie, se va desfășura primul tur”, a declarat premierul la începutul ședinței de Guvern.

Data limită pentru stabilirea calendarului alegerilor prezidențiale este 2 iulie.

Subiectul a provocat neînțelegeri în coaliția guvernamentală, după ce, în urma rezultatului alegerilor din 9 iunie - când PSD și PNL nu au reușit să treacă de 50%, cele două partide au decis să nu meargă pe varianta unui candidat comun, vehiculată înainte de scrutin, ci fiecare să aibă propriul candidat. 

În acest condiții, PNL vrea ca primul tur să aibă loc, conform Constituției, adică la finalul lunii noiembrie, și în decembrie să aibă loc turul al doilea. 

Pe de altă parte, PSD vrea alegerile în septembrie pentru că susține că așa s-a stabilit în martie, însă liberalii au venit cu scuza că luna august ar fi dificilă pentru campanie, date fiind perioada concediilor și vremea caniculară. În plus, s-ar creat blocaje în sistemul de educație, pentru că multe secții de votare se organizează în incinta unităților de învățământ.