Premierul Dacian Cioloș susține, după întrevederea cu omologul canadian, Justin Trudeau, că există o abordare politică comună pentru o decizie în perioada imediat următoare privind ridicarea vizelor pentru românii care călătoresc în Canada.

"Am venit în Canada pe fondul unei relații privilegiate pe care o avem între România și Canada și a susținerii pe care România o acordă relației dintre Uniunea Europeană și Canada. Ca două țări prietene am convenit că trebuie sa arătam o dorință clară de soluționare a chestiunii liberalizării vizelor pentru cetățenii români. Avem ingredientele tehnice la care vom adăuga, începând de azi, o abordare politică comună pentru o decizie în perioada imediat următoare”, a declarat, miercuri, la Ottawa, premierul Dacian Cioloș, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Premierul canadian, Justin Trudeau, ”și-a arătat deschiderea pentru a lucra împreună, rapid și eficace în acest sens”, mai precizează sursa citată. 

Dacian Cioloș i-a înmânat premierului canadian o scrisoare comună semnată de el și de premierul bulgar, Boiko Borisov, în care este reafirmată dorința de a întări parteneriatul și prietenia cu Canada și sunt trecute în revistă marile teme de pe agenda comună din perioada următoare de pe urma cărora cetățenii și companiile celor trei țări vor putea beneficia.

Totodată, i se reamintește premierului Justin Trudeau de nevoia de reciprocitate în problema vizelor pentru români și bulgari așa cum s-a specificat în Declarația ultimului summit Uniunea Europeană-Canada, din 2014.

Cu ocazia vizitei în Canada, Dragoș Tudorache, șeful Cancelariei primului-ministru, a avut o întâlnire cu John McCallum, ministrul imigrației din Canada pentru a stabili etapele de lucru pe dosarul vizelor și pentru ”clarificarea unor aspecte tehnice cu privire la regimul vizelor pornind de la rezultatele preliminare ale concluziilor comisiei tehnice canadiene care a vizitat România săptămâna trecută”.

”În toate discuțiile cu oficialii canadieni s-a evidențiat necesitatea dialogului politic pe problematica vizelor în complementaritate cu formatul tripartit România-Canada-Comisia Europeană. Dialogul privind liberalizarea regimului de vize este relevant atât din perspectiva Acordului de Parteneriat Strategic UE-Canada, cât mai ales din cea a pregătirii semnării, aplicării și ratificării, în următoarele luni, a Acordului economic și comercial cuprinzător UE-Canada (CETA)”, se arată în comunicatul Guvernului.  

România și Bulgaria sunt singurele state membre UE față de care Canada menține regimul de vize.