Copreședintele USR PLUS, Dacian Cioloș, spune că certificatul de vaccinare, pe care Comisia urmează să-l prezinte miercuri, va facilita libera circulație în statele membre ale UE. Existența lui nu va impune niciun fel de restricții.

”Comisia Europeană va veni cu o propunere legislativă pentru crearea acestei platforme europene, la care se vor conecta statele membre și prin care se va emite acest certificat de vaccinare, de test negativ sau de test anticorpi, că am trecut prin boală, ca să poată circula liber cetățenii, indiferent de motivul pentru care circulă. Nu va fi un pașaport, nu vor fi restricții, ci va fi un certificat care să faciliteze libera circulație, fără să mai fii oprit la fiecare frontieră să ți se verifice un document", a declarat duminică, la Digi24, Dacian Cioloș.

Comisia Europeană urmează să prezinte miercuri așa-numitul pașaport verde înainte de vacanțele de vară, document cerut în mod special de statele membre din sud, în special Grecia, Croația, Spania, pentru care turismul reprezintă o sursă importantă de venit.

Certificatul va conține informații care vor indica dacă o persoană a fost vaccinată împotriva Covid-19, dacă a avut boala sau dacă are un rezultat negativ la test.

Autoritățile europene au dat asigurări în mai multe rânduri că acest certificat are rolul de a facilita călătoriile în spațiul comunitar, nu de a-i împiedica pe oameni să circule liber.

Proiectul de "pașaport verde" digital va ține cont numai de vaccinurile împotriva COVID-19 autorizate de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), a declarat vineri comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson.

Cetățenii europeni vor putea avea acest certificat pe telefon, a adăugat comisarul suedez.