Premierul Dacian Cioloș a declarat, joi, la Chișinău, că obiectivul Guvernului român este îmbunătățirea situației cetățenilor moldoveni. Pavel Filip a anunțat că în următoarele luni va fi accelerată cooperarea energetică dintre cele două țări.

"România tratează ca o relația specială relația cu Republica Moldova, dar dincolo de partea asta (...) sentimentală, vrem să avem o abordare foarte pragmatică în relația cu Republica Moldova. Obiectivul nostru, al Guvernului României, este o îmbunătățire a situației cetățenilor din Republica Moldova și de asta am susținut și susținem nemijlocit reformele pe care Republica Moldova a decis să le facă. Acele măsuri pe care le-am convenit împreună și pe care le-am legat de această primă tranșă a acordului de împrumut rezultă din nevoia aceasta de reforme pe care și cetățenii Republicii Moldova le-au solicitat", a declarat premierul Dacian Cioloș, la începutul unei întrevederi în plenul delegațiilor României și Republicii Moldova, desfășurată la Reședința de Stat de la Chișinău.

Premierul a precizat că cele 60 de milioane de euro din prima tranșă din asistența financiară rambursabilă sunt de miercuri în contul Republicii Moldova: "S-au făcut deja pași importanți în reforme, care au fost recunoscuți și de Fondul Monetar și sunt convins și Comisia Europeană va da semnale în curând. Deci, asta arată că atunci când lucrăm în parteneriat în mod pragmatic are de câștigat toată lumea".

Cioloș a subliniat că va continua și finanțarea nerambursabilă pentru anumite proiecte din Republica Moldova, care și-au dovedit deja viabilitatea. Totodată, Cioloș a afirmat că își dorește o prezență investițională românească în Republica Moldova și a explicat că autoritățile române sunt gata să înceapă să lucreze la deschiderea unei filiale în R. Moldova a Fondului de Garantare și Creditare a Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România, pentru a finanța proiectele IMM-urilor.

"Suntem pregătiți să studiem inclusiv această creare a unui fond de garantare pentru investiții și nu doar investiții românești, ci și joint venture între companii românești și companii din Republica Moldova pentru a investi în Republica Moldova",

a spus Cioloș, într-o conferință de presă comună cu Pavel Filip.

La rândul său, premierul de la Chișinău a declarat că Republica Moldova vrea să se racordeze la rețelele europene de energie, în acest sens urmând să fie accelerată cooperarea în domeniu cu România.

"Moldova urmărește nu doar să se racordeze la spațiul de valori și principii europene, ci și la rețelele europene de energie, pentru a înlătura vechi și importante vulnerabilități, iar România a fost și rămâne în continuare cel mai consecvent susținător al Republicii Moldova, contribuind la aspirația noastră de a ne transforma într-un stat european și democratic. De aceea, am convenit să accelerăm în următoarele luni cooperarea energetică, care este una de prioritate majoră pentru Republica Moldova", a precizat Filip.

"Atunci când vorbim despre securitatea unui stat nu putem să nu luăm în calcul și securitatea energetică. Vom avansa atât pe interconexiunile pe energie electrică, (...) vom dezvolta și interconexiunea pe gaze naturale, vorbesc în acest caz despre extinderea gazoductului Ungheni", a mai spus premierul Pavel Filip.