Statele membre ale Uniunii Europene sunt de acord cu necesitatea unor sancțiuni împotriva regimului din Belarus, dar Cipru pune condiții pentru implementarea lor.

Acuzând încălcări ale drepturilor omului, miniștrii de externe din UE au decis încă din luna august că Uniunea trebuie să impună sancțiuni regimului de la Minsk. A fost stabilită și o listă cu 40 de persoane vizate de sancțiuni. Cu toate acestea, sancțiunile nu pot intra în vigoare din cauza deciziei Ciprului de a le bloca. 

"Reacția noastră la încălcarea valorilor și principiilor noastre fundamentale ... trebuie să fie consecventă", a declarat la Bruxelles ministrul cipriot de externe Nikos Christodoulidis, aluzie la faptul că unele state UE refuză să fie de acord cu sancțiunile cerute de Cipru împotriva Turciei, relatează Spiegel Online.

Șeful diplomației cipriote nu vede ”nicio blocadă diplomatică” în problema Belarusului și spune că țara sa e gata să pună în aplicare deciziile  miniștrilor de externe ai UE de la reuniunea din august. Din perspectiva Ciprului, sancțiunile împotriva regimului de la Minsk trebuie să vină în același timp cu măsuri similare la adresa Turciei, din cauza conflictului cu Grecia și Cipru din Mediterana de Est.

Înaltul Reprezentant pentru Politică Externă Josef Borrell a precizat, după reuniunea de azi, că subiectul va fi abordat de șefii de stat și de guvern din UE la Consiliul European extraordinar de joi și vineri. 

Cipru cere de mai mult timp o reacție mai puternică la nivel european, dar unele state membre sunt reticente și solicită un răgaz, în speranța că Germania va obține rezultate în negocierile cu Turcia privind soluționarea neînțelegerilor din Mediterana.  

Ministrul german de externe Heiko Maas a precizat că e nevoie de o soluție diplomatică pentru aplanarea conflictului dintre Turcia și cele două state membre. 


Borrell a susținut că miniștrii de externe din UE au transmis astăzi ”un mesaj puternic”, reiterând faptul că Bruxelles consideră că alegerile din 9 august au fost fraudate și nu recunoaște rezultatul scrutinului.

Înainte de reuniunea CAE, miniștrii de externe ai UE s-au întâlnit cu lidera opoziției din Belarus, Svetlana Tichanovskaya, aflată în exil în Lituania.

Ei au dat asigurări - potrivit lui Borrell - că Uniunea nu are o agendă ascunsă și nu încearcă să se amestece în treburile interne ale Belarus.

El a mai spus că e nevoie de ”un dialog național pentru soluționarea crizei”.