Premierul Florin Cîțu a declarat miercuri că toate proiectele importante din programul de guvernare au trei surse de finanțare: buget, fonduri europene și Planul Național de Redresare și Reziliență.

Premierul Florin Cîțu crede că Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) va fi unul bun și va reprezenta interesele României.

Întrebat dacă are ceva să-i reproșeze ministrului investițiilor și proiectelor europene Cristian Ghinea în legătură cu proiectele privind irigațiile și gazele naturale - neagreate de CE - premierul a explicat că el are ”o abordare diferită”.

”Nu mă uit doar la un anumit sector. Pe mine mă interesează ca acest PNRR să reprezinte interesele României. E adevărat că sunt diferite sectoare, dar România are nevoie în anumite zone de mai multe investiți, în alte zone de mai puține investiții. Folosim acest PNRR, dar în contextul celorlalte surse de finanțare: finanțăm și de la buget, finanțăm și din fonduri europene, finanțăm și din PNRR. Toate proiectele pe care noi le considerăm importante în programul de guvernare vor avea aceste trei surse de finanțare”, a declarat miercuri premierul Cîțu, după ședința de guvern în care s-a discutat și situația PNRR, pe care România a decis să-l amâne cu o lună, urmare a unor abordări diferite față de Comisie pe unele proiecte. 

”Am încercat să le punem aici și, dacă ele nu respectă condițiile pe care le cere CE, ele vor fi finanțate din alte surse”, a mai spus premierul, adăugând că PNRR trebuie văzut ca ”o bucățică din acest puzzle al finanțării în următorii ani de zile”.

Întrebat dacă Bucureștiul dispune de resurse bugetare pentru sisteme de irigații sau exploatare de gaze, Florin Cîțu a declarat că în 2020, an de criză, au fost investiții record la buget, iar în 2021 investițiile cresc în continuare: ”E nevoie doar de puțină prioritizare”.

Întrebat dacă va prelua negocierile pe PNRR, premierul a replicat: ”Dar am preluat din primul moment. OUG spune foarte clar că coordonatorul e premierul României”. 

Nu renunțăm la niciun proiect, doar optimizăm

După ședința de coaliție de miercuri seara, premierul a precizat că România nu se va mai duce la negocierile cu Comisia Europeană cu propuneri în valoare de 40 miliarde de euro, ci se va încadra în cele aproape 30 de miliarde de euro alocate.

Florin Cîțu a spus că renunță la niciun proiect, ci e vorba de optimizare ”a ceea ce aveam până acum”.

El susține că nu sunt probleme, iar CE nu a venit cu obiecții: ”Sunt mai mult comentarii”, a cerut detalii, astfel că unii miniștri vor merge la Bruxelles pentru a explica mai bine.

Florin Cîțu și Cristian Ghinea nu au oferit prea multe detalii jurnaliștilor în legătură cu reducerea de 10 miliarde. Ministrul investițiilor și proiectelor europene a spus că pe partea de păduri s-a tăiat de la drumuri forestiere.

În ceea ce privește sistemul de irigații, ministrul agriculturii Adrian Oros va avea o discuție cu Comisia Europeană.

În privința infrastructurii rutiere, rămân în picioare toate proiectele, dar în cazul a două dintre ele vor fi propuse sume diferite.

Alocările au fost rearanjate în funcție de observațiile Comisiei, a spus și Ghinea, adăugând că ”mergem mai departe” pe proiectele prioritare pentru România, chiar dacă Executivul de la Bruxelles are altă opinie.

”Luăm acele recomandări, unde Comisia spune că nu avem recomandări pe țară, că nu avem suficiente reforme. Ministerele trebuie să propună reforme", afirmase Cristian Ghinea înainte de ședința coaliției de guvernare.

Referitor la partea rutieră, el a explicat că finanțarea transportului rutier din PNRR nu este agreată de Comisia Europeană.

”În săptămâna cu 10 mai merg împreună cu domnul prim-ministru la Bruxelles și sperăm să avem negocierile finale", a anunțat Ghinea.