Premierul Nicolae Ciucă a declarat miercuri că Guvernul nu are date care să justifice îngrijorarea privind situația de la centrala nucleară de la Zaporojie din Ucraina.

"În ultimele zile, pe fondul evenimentelor din Ucraina din zona centralei nucleare de la Zaporojie, au existat o serie întreagă de date și informații referitoare la pericolul pe care îl poate reprezenta un eveniment la această centrală. Până în acest moment vreau să asigur și să dau, de asemenea, garanții cetățenilor că nu avem date care să justifice niciun fel de îngrijorare. Monitorizăm permanent toate datele legate de mediu și suntem în permanentă legătură cu autoritățile europene de specialitate precum și cu partenerii noștri din Ucraina", a declarat Nicolae Ciucă, la începutul ședinței de Guvern.

Nivelul radiațiilor, în perioada războiului, nu a crescut niciodată nici în Ucraina, nici în România, iar în privința valorilor înregistrate la Centrala Nucleară de la Zaporojie, acestea nu justifică îngrijorările din spațiul media sau al populației, a declarat, la finalul ședinței de Guvern, ministrul mediului, Tanczos Barna.

"Zilele trecute au apărut foarte multe informații contradictorii cu privire la situația Centralei de la Zaporojie. Am avut o discuție telefonică destul de lungă cu domnul ministru al Mediului din Ucraina și domnul Strilets (ministrul mediului și resurselor naturale din Ucraina, Ruslan Strilets) a subliniat încă o dată faptul că sistemul de monitorizare a radiațiilor din Ucraina este funcțional. A fost dezvoltat și completat cu noi unități de măsurare a radiațiilor în urma donațiilor primite de la statele europene. Este un sistem care raportează zilnic datele măsurate și le trimite la Agenția Internațională pentru Energie Atomică, așa cum facem și noi. Rețeaua Națională pentru Supravegherea Radioactivității Mediului care funcționează sub autoritatea Agenției Naționale pentru Mediu este o rețea funcțională, care preia zilnic datele unde se validează și se trimit la Agenția Internațională. Datele măsurate, validate și transmise la Agenția Internațională nu justifică în niciun fel îngrijorările din spațiul media sau de la nivelul populației. De la începutul războiului această monitorizare este una continuă, validările de date se fac continuu, zilnic", a spus el.