Proiectul PSD de modificare a Codului de Procedură penală a fost dezbătut și votat luni seară în plenul Camerei Deputaților.

UPDATE


Camera Deputaților a adoptat luni seară, în jurul orei 22:00, modificările controversate aduse de PSD, ALDE și UDMR Codului de Procedură penală. 175 de deputați au votat ”pentru”, 78 ”împotrivă” și o abținere. 

Liviu Dragnea nu a participat la ședința condusă de Gabriel Vlase, propunerea lui Klaus Iohannis pentru șefia SIE. 

Toate amendamentele susținute de USR și PNL au fost respinse.

"De astăzi, pedofili, criminali, filmați cu telefonul mobil vor scăpa dacă nu vor fi alte probe! De astăzi, România este un rai al infractorilor!", a declarat după vot liderul USR Dan Barna.

USR a anunțat că va contesta la CCR modificările.


+++

Votul final era așteptat miercuri, dar conducerea Camerei a decis la prânz ca votul să aibă loc în cursul acestei seri. Ședința plenului a fost prelungită, pentru a permite Comisiei Iordache să termine raportul, după avizul favorabil dat astăzi după-amiază modificărilor.  

Camera Deputaților e for decizional. Senatul a votat modificările săptămâna trecută. 

Dezbaterile în Comisie au fost de formă, proiectul plecând la plen aproape la fel cum a venit de la Senat, cu o serie de modificări controversate. PNL a cerut retrimiterea la Comisie a proiectul de lege privind modificarea Codului de Procedură penală, dar solicitarea a fost respinsă.

Florin Iordache a cerut ca durata dezbaterilor în plen să fie de o oră.

Modificările, multe favorabile liderilor PSD și ALDE, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, dar și altor infractori sau inculpați, au fost votate de Senat cu 74 de voturi "pentru" și 28 "împotrivă".

Printre cele mai controversate schimbări în Codul de Procedură Penală este cel care îl favorizează pe șeful PSD, Liviu Dragnea. Conform amendamentului, revizuirea hotărârilor judecătorești definitive, cu privire la latura penală, poate fi cerută când un judecător care a participat la soluționarea cauzei nu a semnat hotărârea/motivarea condămnării.

Liviu Dragnea este condamnat definitiv de ICCJ în dosarul „Referendumul” la doi ani de închisoare cu suspendare, dar sentința pronunțată nu a mai fost semnată și de judecătorul Livia Stanciu, numită ulterior la Curtea Constituțională. Mai mult, Florin Iordache a trecut în dispozițiile tranzitorii că noile prevederi vor acționa și retroactiv, deși doar Codul Penal, nu și Codul de Procedură Penală, poate retroactiva.

Un alt articol care favorizează infractorii este cel prin care se prevede că instanța de apel nu poate desființa sentința primei instanțe prin care s-a dispus achitarea inculpatului și nu poate pronunța o hotărâre de condamnare direct în apel decât dacă sunt administrate probe noi care să conducă la desființarea soluției de achitare a primei instanțe pentru infirmarea motivelor pentru care a fost dispusă achitarea.

Cu alte cuvinte, odată achitat în primă instanță, inculpatul este aproape sigur că nu va mai fi condamnat în apel, chiar dacă procurorii contestă prima sentință.

Modificarea vine mănușă și președintelui ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, achitat în primă instanță pentru mărturie mincinoasă, sentință atacată, însă, de DNA. Modificările controversate vor îngreuna activitatea polițiștilor și procurorilor, care nu vor mai putea folosi înregistrările camerelor de supraveghere decât dacă sunt amplasate în locuri publice.