În România, s-a investit mult în infrastructura de sortare a deșeurilor, dar procentul de colectare selectivă a deșeurilor este de 12 – 14%, în condițiile în care până în 2025 ar trebui să ajungă la peste 55%.

Ministrul Mediului Mircea Fechet spune că România reciclează deșeuri din alte țări pentru că nu este în stare să își recicleze propriile deșeuri.

În ceea ce privește colectarea selectivă a deșeurilor, cifra este ”rușinoasă”, mai ales pentru că s-au investit foarte mulți bani în infrastructura de sortare, a declarat marți ministrul Mediului, la finalul  ”Reciclăm în România”, o campanie dedicată promovării colectării separate.

”Noi nu avem o problemă de capacitate, avem și gunoiere, avem și infrastructura de tratare, avem și instalații de reciclare. Mă îngrijorez când merg la un mare reciclator român și îmi arată baloți cu PET-uri aduși din Australia sau din alte țări de la o distanță similară când eu știu că în gropile de gunoi din România găsim foarte mult”, a afirmat Mircea Fechet.

El a precizat că România reciclează deșeuri din alte țări pentru că nu este în stare să le recicleze pe ale sale.

Ministrul susține că multe dintre materialele reciclabile, în loc să ajungă în fabrici, ajung în gropile de gunoi, fie din cauza cetățenilor care le colectează în amestec, fie pentru că ”până la instalația de reciclare ceva se frânge, ceva se pierde”.

”Am ajuns la peste 8 milioane de români prin intermediul televiziunilor naționale și al posturilor de radio, la ore de maximă audiență, iar prin intermediul platformelor de socializare la peste 6 milioane de utilizatori. Pe de altă parte, cifrele sondajului evidențiază faptul că românii declară în proporție de 68% că separă sticla de deșeurile menajere, 54% colectează hârtia separat și 74% plasticul”, a spus Fechet.

”Comparativ cu sondajul realizat în 2021, indicatorii au crescut cu 6 puncte procentuale la plastic, cu 15 puncte procentuale la sticlă și cu 10 puncte procentuale la hârtie. Separarea resturilor alimentare este iarăși o surpriză plăcută în cifre. De la 13% cum declarau românii că separă aceste deșeuri de restul deșeurilor, am ajuns la 28%, după aproape un an de campanie”, a mai spus ministrul.

În schimb, Ionuț Georgescu, fondator FEPRA, spune că România are ”șanse zero” să-și atingă ținta de reciclare de 55% până în 2025, dacă ”va continua să acționeze așa cum o face de 15 ani”. 

El spune că există schimbări în ultimii ani, dar insuficiente pentru atingerea țintelor stabilite la nivel european.

Situația a fost semnalată în iunie și de Comisia Europeană, care a emis o serie de recomandări pentru 18 state, inclusiv România, ce riscă să nu îndeplinească unul sau ambele obiective pentru 2025.