Germania acuză statele membre mari că împiedică lupta împotriva evaziunii fiscale a corporațiilor. Într-o serie de documente interne, oficiali din Ministerul german al Finanțelor critică mai ales țări precum Spania, Franța și Italia.

Blocada mai multor state membre ale Uniunii Europene în ceea ce privește lupta împotriva evaziunii fiscale a provocat nemulțumire în cadrul Ministerului de Finanțe de la Berlin.

Potrivit unor documente interne citate de Süddeutsche Zeitung, oficialii germani se plâng mai ales de Spania, Franța și Italia, unde există lacune în legislația privind impozitarea companiilor.

În plus, o listă neagră comună a paradisurilor fiscale din țările terțe, care ar trebui să fie adoptată până la sfârșitul anului, este blocată de Marea Britanie.

Nemulțumirile au fost exprimate și în cadrul reuniunilor Grupului de lucru pentru codul de conduită (privind impozitarea întreprinderilor), un organism informal instituit de ECOFIN la 9 martie 1998.

"Extinderea participării altor state membre la discuțiile referitoare la reducerea concurenței fiscale dăunătoare a atins un nou nivel scăzut", se arată în documente datând din iunie și iulie 2017 și consultate de Süddeutsche Zeitung, NDR și WDR.

Estimările arată că bugetele statelor membre UE pierd anual între 50 și 70 de miliarde de euro din cauza evaziunii practicate de marile companii. De altfel, din această cauză, corporații precum Ikea, Starbucks sau Amazon sunt de ani de zile criticate.

Un purtător de cuvânt al Ministerului german de Finanțe nu a vrut să comenteze informațiile.

Comisia UE și-a anunțat intenția de a acorda o atenție sporită chestiunii, asigurându-se că statele membre se vor ajuta reciproc în eforturile de prevenire a evaziunii fiscale.

Documentele consultate de Süddeutsche Zeitung arată că unele țări încalcă acorduri deja încheiate. Spania, Italia și Franța sunt foarte reticente în lupta contra evaziunii.

Încă din 2014, statele membre ale UE au decis o reformă fiscală, dar Franța a depășit deja un prim termen și nici dă semne că s-ar grăbi.

Spania a dat asigurări că va lansată o reformă fiscală în cursul acestui an, în timp ce Italia a făcut o reformă, dar corporațiile au o perioadă de tranziție până în 2021.

În ianuarie anul trecut, Comisia Europeană a prezentat noi măsuri împotriva evaziunii fiscale practicate de întreprinderi, explicând că sunt necesare "reguli noi de aliniere a legislațiilor fiscale din toate cele 28 de state ale UE, pentru a putea combate efectiv și eficient practicile fiscale agresive ale întreprinderilor mari".

Printre principalele caracteristici ale noilor măsuri propuse se numără:

  • măsuri juridic obligatorii de blocare a metodelor celor mai comune folosite de companii pentru a eluda plata impozitelor;
  • o recomandare adresată statelor membre, care conține modalități de a preveni abuzurile în ceea ce privește tratatele fiscale;
  • o propunere către statele membre de a pune în comun informațiile fiscale privind multinaționalele care operează la nivelul UE;
  • acțiuni de promovare la nivel internațional a bunei guvernări în domeniul fiscal;
  • o nouă acțiune la nivelul UE de alcătuire a unei liste a țărilor terțe care refuză să joace corect. (Detalii, aici)