Vaccinarea și pașaportul european sunt principalele instrumente pentru combaterea următorului val pandemic, spune la București comisarul european Thierry Breton.

Aflat în turneu în est-european (România, Bulgaria, Slovacia), comisarul european pentru Piața Internă, Thierry Breton, a declarat joi, la București, că peste 75% din populația Europei e vaccinată, astfel că vom putea face față mai bine noului val pandemic. 

Există însă și țări, inclusiv România, unde rata e mai mică într-un război împotriva unui virusului, iar cifrele vor fi ”înfricoșătoare”, dacă nu se iau măsuri.  

Breton a spus că obiectivul turneului e să sprijine toate statele membre să ia ”deciziile corecte”.

”Avem vaccinarea, certificatul digital a mers atât de bine în Europa încât acum sunt 70 de țări care-l folosesc”, a declarat comisarul european, care a pledat pentru folosirea certificatului digital și în România.

”Dacă nu reușim să învingem acest nou val al pandemiei care vine în calea noastră, s-ar putea să ajungem din nou la măsuri de carantinare generală și știm că există și un preț, unul economic, un preț social de plătit și prețul acesta e mult prea ridicat. România trebuie să ia decizii foarte dificile”, a spus Breton, dând ca exemplu alte state membre, precum Germania, Austria sau Belgia, care iau decizii ”curajoase” și ”dificile”.

El a mai spus că viteza în luarea deciziilor e importantă, pentru că ”valul e acum”.

E nevoie de ”curaj politic” pentru astfel de decizii, amintind, totodată, că trebuie combătută și reticența față de vaccinare.

Ezitarea la vaccinare există și în alte țări europene - a susținut Breton - care ar fi putut înțelege această ezitare în urmă cu un an, ”pentru că era prea devreme, dar acum avem atâta expertiză și experiență”: ”Dacă mai stai o săptămână, două nu afli ceva nou, dar îți poți pierde viața sau o rudă își poate pierde viața”.

La conferința de presă de la Reprezentanța Comisiei Europene au participat și șeful DSU, Raed Arafat, și coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

Certificatul verde este o unealtă, un mecanism prin care ”se face o limitare a răspândirii bolii și se face o protecție a comunității, chiar dacă pentru unele persoane efectele acestui certificat nu sunt unele plăcute”, a spus Arafat, subliniind că e vorba de soluții temporare, dar care trebuie ”luate cât mai repede pentru a preveni decesele și un nou val major”.

Valeriu Gheorghiță a recunoscut că măsurile luate în pandemie - inclusiv vaccinarea - nu au cum să fie măsuri populare, ”dar nu e admisibil să tolerăm sute de decese care altel ar fi putut fi prevenite”.

Cea mai importantă măsură e vaccinarea, iar a doua este implementarea certificatului digital la nivel național.

Medicul militar a spus că trebuie schimbat modul în care e văzută această măsură, ca fiind una restrictivă, ci ca ”o măsură necesară de prevenire a infecției cu Sars-CoV-2, chiar dacă nu e o măsură sută la sută eficientă”. El a adăugat că nu există nicio măsură ”cu garanții sută la sută la nivel individual, însă ele și-au dovedit eficiența și beneficiul la nivel de sănătate publică”.

”Rolul certificatului verde digital este de triaj epidemiologic ... probabilitatea celor care au un certificat digital, fie că au fost testați, vaccinați, sau au istoric de trecere prin boală, probabilitatea să fie infectați și să trasmită infecția în acel moment e foarte redusă. Asta nu înseamnă că este zero, dar din punctul de vedere al impactului la nivelul comunității e foarte mare”, a mai spus Gheorghiță.

Coordonatorul campaniei de vaccinare a avertizat că pandemia nu se termină în valul 4 și nu există motive să credem că situația epidemiologică va fi mai bună în perioada următoare: ”Dimpotrivă e sezonul rece, e sezonul virozelor respiratorii, iar Covid e o infecție cu transmitere respiratorie”.